SEGRE

DEMOGRAFIA

El percentatge de població musulmana a Lleida, un 9%, dobla el d'Espanya

El col·lectiu supera les 40.000 persones i ha augmentat un 20% en quatre anys

Imatge de l’últim rés del ramadà del juliol passat, que va congregar milers de fidels al Palau de Vidre dels Camps Elisis.

Imatge de l’últim rés del ramadà del juliol passat, que va congregar milers de fidels al Palau de Vidre dels Camps Elisis.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 40.000 musulmans resideixen a les comarques de Ponent i representen el 9% de la població total (el doble que el 4% del conjunt de l’Estat), després d’experimentar un augment del 20% en els últims quatre anys. Una quarta part dels habitants que professen l’islam són espanyols, xifra que s’ha duplicat des del 2012.

La població musulmana a Lleida ha anat en augment en els últims anys i representa més del 9% dels habitants de les comarques de Ponent, un percentatge que dobla el registrat en el conjunt d’Espanya (4%) i que marca percentatges significatius en localitats com Aitona, Guissona o Soses. Així es desprèn de l’Estudi Demogràfic de la Població Musulmana elaborat per la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya (UCIDE) i l’Observatori Andalusí. Al tancament del desembre del 2016, a la província de Lleida hi havia empadronats un total de 40.088 habitants de confessió musulmana, gairebé 2.000 més que un any abans. Una xifra que ha augmentat un 20% en quatre anys.

L’informe revela que més del 27% dels musulmans que viuen a Lleida són espanyols, una xifra que ha augmentat en l’últim any, la qual cosa confirma la tendència d’anys anteriors i augmenta el nombre de musulmans nascuts a Espanya, nacionalitzats i convertits a l’islam o descendents de musulmans migrants. De fet, en els últims quatre anys, el nombre de musulmans espanyols s’ha duplicat, al passar de les 4.048 persones el 2012 a les 10.963 a finals del 2016.

L’informe destaca el pes de la població musulmana en localitats com Aitona, Guissona i Soses

Entre els espanyols, més de la meitat són fills, néts i besnéts de musulmans i, entre els estrangers, gairebé set cada deu són marroquins, seguits per pakistanesos, senegalesos, algerians i nigerians. Els municipis amb més nombre de conciutadans musulmans són Barcelona, Ceuta, Madrid i Melilla. Tanmateix, el seu pes en la població general és significatiu en localitats com Aitona i Soses, entre d’altres.

A Espanya, la població musulmana ja arriba als 1,9 milions de persones, 31.235 més que l’any 2015, dels quals una quarta part es concentra a Catalunya, amb 515.482 habitants, és a dir, el 6,85% del total de la població.

Precisament, l’informe posa de manifest que a Espanya hi ha cinquanta-cinc professors de religió musulmana, un nombre que, encara que s’ha incrementat respecte als quaranta-vuit del curs anterior, continua sent insuficient.

D’aquesta manera, en comunitats com per exemple Catalunya (82.284 estudiants d’aquesta confessió), el País Valencià (31.239) o Múrcia (17.273), no hi ha cap professor contractat.

Segons aquesta estadística, a finals del 2015 les escoles i els instituts de Ponent tenien matriculats 6.079 alumnes musulmans, un alumnat que ha augmentat un 37,8% des del 2012.

DADES

  • 40.088 musulmans. Representen el 9% de la població total resident a la província de Lleida el 2016, gairebé 2.000 més que els censats a finals del 2015. 
  • 10.963 espanyols. Musulmans nascuts a Espanya i que resideixen a Lleida, nacionalitzats i convertits. Una xifra que s’ha duplicat en quatre anys.
  • Atur. L’estudi revela que durant l’any passat es van produir migracions a l’interior de la geografia espanyola com a conseqüència de la recerca de feina, destacant així el descens dels musulmans immigrants. 
  • Comunitats. Una quarta part del total dels musulmans que resideixen a Espanya es concentra a Catalunya. A l’extrem oposat, Cantàbria i Astúries són les autonomies on resideixen menys fidels a l’islam, amb menys de 10.000.

Insten els pares a demanar al col·legi classes de religió islàmica La Comissió Islàmica d’Espanya (CIE) ha llançat una campanya a favor de l’ensenyament religiós pel qual fa una crida als pares d’alumnes musulmans perquè demanin per escrit al col·legi dels seus fills la classe de religió islàmica, perquè és un “dret”. “Mentre no existeixi una petició dels pares, no serà possible posar en marxa l’ensenyament de la religió islàmica als centres”, va subratllar ahir el president de la CIE, Riay Tatary.Aquesta campanya sorgeix després de la publicació de l’estudi de la UCIDE que revela que el 95% dels 290.110 alumnes musulmans que hi ha a Espanya, uns 275.000, no reben classes de religió islàmica. Alhora, la CIE insta els pares que, una vegada presentada la petició al centre escolar, informin de manera “puntual i exacta” la comissió d’educació de l’entitat perquè aquesta tingui constància de totes les sol·licituds presentades. Aquestes dades, segons explica, seran presentades a les conselleries d’Educació de les comunitats autònomes per contrastar informació. A més, apunta que aquestes sol·licituds contribuiran a la creació d’un “experimentat” cos de professors de religió islàmica i generaran “oportunitats de feina” per a joves llicenciats musulmans. Precisament, l’informe posa de manifest que a Espanya hi ha cinquanta-cinc professors de religió musulmana, un nombre que, encara que s’ha incrementat respecte als quaranta-vuit del curs anterior, continua sent insuficient. D’aquesta manera, en comunitats com per exemple Catalunya (82.284 estudiants d’aquesta confessió), el País Valencià (31.239) o Múrcia (17.273), no hi ha cap professor contractat. Segons aquesta estadística, a finals del 2015 les escoles i els instituts de Ponent tenien matriculats 6.079 alumnes musulmans, un alumnat que ha augmentat un 37,8% des del 2012.

tracking