SEGRE

EDUCACIÓ PRIVADA

El síndic insta Ensenyament a evitar en centres concertats el pagament obligatori de quotes

Per activitats complementàries, arran d’una queixa de Lleida || Reclama que asseguri que els serveis escolars no requereixin cap aportació i que aquestes hores no es destinin a reforçar currículum

El síndic i la consellera d’Ensenyament, al centre, durant una reunió recent.

El síndic i la consellera d’Ensenyament, al centre, durant una reunió recent.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, reclama a la conselleria d’Ensenyament “un major compromís per evitar el cobrament de quotes en centres concertats per activitats complementàries, serveis escolars i aportacions a les fundacions i que siguin un àmbit de generació de desigualtat educativa”. Aquesta resolució de la Sindicatura és fruit de la queixa d’una família disconforme amb “el suposat caràcter obligatori del pagament de quotes” del col·legi Espiscopal de la capital del Segrià.

Els afectats asseguren que “les famílies han de pagar de forma obligatòria les activitats complementàries, de quota digital, de l’associació de mares i pares d’alumnes i despeses diverses en diferents conceptes no desglossats, com calefacció, llum, psicopedagog o material escolar”.

Detallen que la quota a abonar ascendeix a 102,50 euros mensuals i afegeixen que “mai” han estat informats “del caràcter voluntari o obligatori dels diferents conceptes inclosos en aquesta quota mensual”.

En concret, el síndic demana a Ensenyament que “impedeixi de manera més activa que hi hagi centres concertats que destinin l’hora complementària a reforçar el currículum” i que “vetlli perquè cap alumne amb dificultats per sufragar-ne el cost no quedi exclòs”. També li reclama que asseguri que els serveis escolars que requereixin una aportació econòmica “no estiguin vinculats a l’escolarització” i que garanteixi “la voluntarietat de la participació en les activitats complementàries ubicant-les abans o després de l’horari lectiu de matí o tarda”. Planteja també la possibilitat de fraccionar les quotes i que els centres “facin constar de manera clara i desglossada en els rebuts entregats a les famílies les aportacions voluntàries”. En aquest sentit, demana “garantir la informació adequada a les famílies sobre el règim legal de les quotes abonades”. Proposa, “per l’escassetat de recursos públics, que no es renovi el concert a centres que infringeixin les seues obligacions i no respectin el compromís amb l’escolarització equilibrada d’alumnat”.

El col·legi diu que les quotes són autoritzades per la conselleriaLa directora del col·legi, Antonieta Mateus, va assenyalar ahir que la mateixa consellera d’Ensenyament ha reconegut públicament que l’import del concert no cobreix el 100% de les despeses d’escolarització i, per això, que tots els pares saben que han “de col·laborar” per sufragar-les. Va destacar que “això sempre ha sigut així” i que les quotes són aprovades pel consell escolar i autoritzades per Ensenyament, i que, a banda d’aquestes, “els pares no han de pagar res més”. Així mateix, va indicar que quan una família acudeix al centre a informar-se o bé a inscriure el seu fill “se la informa de l’import de la quota mensual”, i va afegir que “el consell escolar aprova cada curs l’import de les activitats complementàries, que es presenta a Ensenyament”.Va assenyalar que la quota de l’associació de mares i pares la determina la mateixa entitat i va subratllar que “el tema econòmic és totalment transparent”.

tracking