SEGRE

CARRETERES PROJECTES

La variant oblidada

La connexió de la ronda sud amb l’A-2 segueix sense data ni projecte, després de 8 anys || La Generalitat, a l’espera de “consens territorial” sobre el traçat

Imatge d’arxiu del tram existent de la variant sud.

Imatge d’arxiu del tram existent de la variant sud.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La variant sud de Lleida (C-13) ha de creuar l’Horta i enllaçar amb la ronda nord (A-2) en un punt proper a Alcarràs, tancant així un anell de circumval·lació de la ciutat d’alta capacitat, amb quatre carrils. Així està previst en els plans d’infraestructures, però, per ara, més de vuit anys després que la Generalitat presentés una proposta de traçat que va registrar una gran oposició a l’Horta, no hi ha cap previsió de tirar endavant el projecte. “Esperem que hi hagi més consens al territori”, va explicar una portaveu de la conselleria de Territori, que va indicar que no preveuen plantejar cap nou traçat. El cert és que l’arribada de les restriccions pressupostàries per la crisi va fer que aquest projecte quedés en un calaix pel seu alt cost (previst en 179,5 milions d’euros) i el conflicte a l’Horta ha servit com una convenient coartada per no tornar a plantejar-ho, sigui amb el traçat proposat o amb un de modificat.

El Govern sí que va abordar el desdoblament del tram existent de la C-13, convertint-lo en autovia en 8,5 quilòmetres entre l’Ll-12 (accés a l’autopista) i l’Ll-11 (Lleida-Alamús). En la inauguració d’aquesta obra fa quatre anys, el llavors conseller de Territori, Santi Vila, va reconèixer que la connexió amb la ronda nord no podria completar-se a curt termini per falta de disponibilitat econòmica i perquè no hi havia acord sobre el traçat.

L’obra estava pressupostada en 179,5 milions i ha quedat arxivada al calaix

Mentrestant, ni tan sols s’ha completat l’enllaç amb l’autovia A-2 per l’est, a prop d’Alcoletge, que està pendent de la redacció de l’estudi informatiu, malgrat que la variant acaba ara a l’Ll-11, a menys d’un quilòmetre de l’A-2.

Tot plegat fa que la variant sud absorbeixi molt menys trànsit del que podria tenir, ja que resulta poc útil per a la seua principal finalitat, que és treure del centre urbà el trànsit que té com a destinació altres localitats.

La proposta de traçat de prolongació de la variant sud presentada el desembre del 2008 preveia que la carretera passés per Rufea, Butsènit i Pla de Gensana mitjançant un gran viaducte de 2,5 quilòmetres paral·lel al bypass de l’AVE.

tracking