SEGRE

ECONOMIA TRIBUNALS

El Constitucional anul·la la plusvàlua municipal si els immobles no s'han revaloritzat

La resolució es refereix a una norma foral de Guipúscoa, però obliga a reformar el tribut de forma general

Vista aèria de la ciutat de Lleida.

Vista aèria de la ciutat de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una sentència del Tribunal Constitucional anul·la l’impost municipal sobre les plusvàlues, que en teoria grava la revalorització dels immobles quan són traspassats (sigui per venda o herència), però que a la pràctica és abonat sempre, encara que hagin perdut valor. Així, per al TC, no és legal imposar un impost quan no s’ha produït un guany econòmic. La resolució es refereix a una norma foral de Guipúscoa, però estableix com a norma general que “en cap cas podrà el legislador establir un tribut prenent en consideració actes o fets que no siguin exponents d’una riquesa real o potencial”. La regulació declarada inconstitucional és la que conté la norma foral que regula l’impost sobre la plusvàlua a Guipúscoa, però és una còpia dels articles 104 i 107 de la llei d’Hisendes Locals, per la qual cosa el pronunciament del TC obligarà a modificar la normativa estatal.

Tant la regulació estatal com la norma foral, que va ser objecte d’una qüestió d’inconstitucionalitat plantejada per un jutjat de Sant Sebastià, parteixen de la ficció legal que la titularitat d’un immoble durant un període d’entre un i vint anys produeix automàticament un augment del seu valor i és, per tant, una manifestació de capacitat econòmica susceptible d’imposició tributària.

El TC considera inconstitucionals els impostos que afectin “aquells supòsits en els quals la capacitat econòmica gravada pel tribut sigui no ja potencial, sinó inexistent, virtual o fictícia”. Correspon, per tant, al legislador, a partir de la publicació de la sentència, modificar o adaptar el règim legal de l’impost per no sotmetre a tributació les situacions d’inexistència d’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, assenyala el TC.

Això suposa que hauran de ser dissenyats de nou aquests impostos locals de forma que no es gravin “situacions” en les quals no s’hagi produït un guany econòmic o s’impedeixi “als contribuents acreditar que no es va produir efectivament un increment de valor”.

José Miquel Moragues, del despatx d’advocats Moragues, va explicar que la sentència no té efectes retroactius, de manera que els qui ja hagin pagat l’impost no podran reclamar-lo, però considera que els nous casos es podran resoldre per la via administrativa, sense la necessitat d’anar als tribunals.

La Paeria i la Femp recorden que ja van demanar canviar la llei La primera tinent d’alcalde Montse Mínguez va recordar que al febrer van tramitar una moció en el ple que instava a modificar la llei d’Hisendes Locals “per no penalitzar les transmissions en les quals no es produeixin increments dels valors”, i va remarcar que “el concepte d’impost sempre ha de ser des de la justícia, mai l’afany recaptatori”.La Federació Espanyola de Municipis i Províncies va recordar al Govern que ja el va advertir “fa temps sobre la necessitat de reformar” aquesta llei. Així mateix, l’Organització de Consumidors i Usuaris va considerar que la sentència “aplana el camí per reclamar a milers de contribuents afectats” i Legálitas va detallar que el primer pas per reclamar l’impost és presentar un escrit de sol·licitud de rectificació i devolució d’ingressos indeguts davant l’ajuntament que el va recaptar.

tracking