SEGRE

SANITAT INCIDÈNCIES

Una plaga de xinxes a la cinquena planta de l'Arnau obliga a tancar quatre habitacions

A la Unitat Sociosanitària que gestiona l’hospital de Santa Maria || Es va detectar al desembre i Salut afirma que dos de les estances ja han estat reobertes i que només una persona va patir una picada

Entrada a la unitat de la cinquena planta de l’Arnau on es van detectar les xinxes.

Entrada a la unitat de la cinquena planta de l’Arnau on es van detectar les xinxes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una plaga de xinxes en una ala de la cinquena planta de l’hospital Arnau de Vilanova, on s’ubica la Unitat Sociosanitària (USS) del Santa Maria, va obligar a tancar quatre habitacions i a activar el protocol recomanat per a aquests casos pel departament de Salut. Segons ha pogut saber aquest diari, la plaga va ser detectada al desembre, després de rebre queixes de diferents usuaris que alertaven de la presència d’aquests insectes. Salut assenyala que només s’ha detectat un cas de picada lleu.

L’hospital va procedir a netejar i desinfectar les habitacions afectades, retirant-ne matalassos, mobiliari i endolls, així com repintant les parets i aplicant-hi productes específics periòdicament per acabar amb la plaga. Així mateix, hauria implantat altres mesures de prevenció, com ara augmentar el nombre d’uniformes disponibles per al personal per garantir la possibilitat de recanvi i evitar, així, que puguin transportar xinxes a casa seua.

Provoquen picades però no propaguen malalties i la seua presència no sempre es vincula amb la brutícia

També es fan reunions periòdiques amb el personal de l’USS per informar de l’evolució del tractament i recordar mesures d’autoprotecció. Aquesta unitat sociosanitària, a pesar d’estar ubicada dins de l’Arnau, està gestionada per l’hospital de Santa Maria. L’USS funciona des de fa dos dècades.

L’origen de la plaga es desconeix, i encara que la seua aparició no ha d’estar necessàriament vinculada a la falta d’higiene o a la brutícia, tot apunta que l’origen d’aquesta plaga serien xinxes que algun pacient de la unitat portava a la roba o pertinences. El servei de Vigilància Epidemiològica de Lleida no ha procedit a dur a terme cap actuació, a diferència del brot de sarna detectat al desembre a Balaguer (vegeu el desglossament), perquè només es va registrar una afectació lleu en un usuari.

Les xinxes són insectes que provoquen picades molt molestes, s’alimenten de sang humana i no són vectors de malalties, és a dir, no les propaguen. Per aquesta raó, són menys perillosos que altres insectes, com per exemple les puces o les paparres. En els últims anys, a Espanya s’han detectat altres plagues de xinxes en centres penitenciaris o hospitals.

En un altre ordre de coses, el conseller Antoni Comín va anunciar ahir que el departament de Salut ultima el nou pla director d’Urgències per tal de descongestionar aquests serveis i que substituirà l’actual PIUC, molt criticat aquest hivern.

A Balaguer, un brot de sarna va obligar a tractar 100 persones El desembre de l’any passat, la detecció d’un brot de sarna (escabiosi) al geriàtric Comtes d’Urgell de Balaguer va obligar a tractar preventivament un centenar de persones, entre usuaris i treballadors, després de detectar deu afectats. El cas va causar molta alarma social i des del servei de Vigilància Epidemiològica de Lleida es va procedir, després de confirmar el brot, a portar a terme les actuacions per controlar la sarna, que s’encomana per via cutània. D’aquesta forma, es va disposar l’aïllament de les persones afectades i es va iniciar el tractament per eradicar el paràsit, a més d’actuacions preventives per al centenar d’usuaris i empleats del centre (aplicar pomada de permitrina i rentar la roba i els llençols usats cada dia). El servei d’Epidemiologia va relativitzar la importància de l’afectació a l’indicar que no va ser greu, que és habitual en geriàtrics i que no està necessàriament relacionada amb la falta d’higiene.

tracking