SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

La planta de l'Arnau amb xinxes no ha estat reformada en 35 anys

Salut ho admet en una resposta al síndic per una queixa d’un pacient sobre el deteriorament de la Unitat Sociosanitària || L’hospital manté tancades 2 habitacions

L’Arnau manté tancades dos habitacions de la unitat sociosanitària per acabar de desinfectar-les.

L’Arnau manté tancades dos habitacions de la unitat sociosanitària per acabar de desinfectar-les.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut reconeix que no s’ha fet cap obra de reforma des que es va posar en funcionament fa trenta-cinc anys la cinquena planta de l’Arnau de Vilanova, on s’ubica la Unitat Sociosanitària (USS) que depèn del Santa Maria i on es va detectar al desembre una plaga de xinxes que va obligar a tancar quatre habitacions i a activar el protocol corresponent, com va informar ahir SEGRE. Així ho recull una resolució del 7 de febrer del síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, en resposta a una queixa del familiar d’un pacient ingressat en aquesta unitat que denunciava el deteriorament d’aquesta àrea. Les reclamacions feien referència al mal estat de les instal·lacions i del mobiliari, així com de la distribució de la planta, que compta amb dutxes comunitàries però cap a les habitacions.

El document també recull que Salut té previst dur a terme “un projecte de reforma total de les plantes d’hospitalització més antigues” i que, mentrestant, preveu un pla de manteniment que inclourà mesures correctores. Així, la resolució remet l’hospital a garantir que els lavabos disposin de sabó, tovalloles, paper, un aparell d’aire o de qualsevol altre dispositiu que es consideri adequat per facilitar una bona estada als pacients. I és que els malalts de l’USS solen ser de llarga estada.

Salut diu que està prevista la reforma total de les plantes més antigues tot i que no en concreta la data

Val a destacar que la resolució del síndic no fa cap referència a les xinxes. De fet, la presència d’aquests insectes hemípters no està relacionada amb la falta d’higiene ni amb l’antiguitat d’un edifici i és més freqüent en llocs on hi ha una alta rotació de turistes o pacients.

L’origen de la plaga de l’Arnau de Vilanova encara es desconeix, encara que Salut va confirmar divendres passat que només van detectar una única picada lleu a un usuari i que dos de les quatre habitacions ja han estat reobertes després de desinfectar-les i canviar-ne el mobiliari.

Altres fonts sindicals van posar èmfasi a reflexionar sobre la necessitat de visitar pacients ingressats. “Les persones hospitalitzades són molt més vulnerables a infeccions i necessiten tranquil·litat. És difícil limitar les visites però la població hauria de ser conscient dels riscos”, diuen.

CCOO critica que l’hospital va reaccionar tard amb la plaga Fonts de CCOO van criticar ahir que les direccions de l’Arnau i el Santa Maria van reaccionar tard a l’hora d’activar els protocols de prevenció i eradicació de la plaga de xinxes. “La plaga va ser detectada al desembre i els uniformes de recanvi per evitar barrejar la roba de treball amb la del carrer no ens van arribar fins fa una setmana, un mes i mig més tard”, expliquen. Assenyalen que van tramitar dos escrits per això i que, “encara que la plaga no és un problema de salut pública perquè les xinxes no transmeten malalties, qualsevol mesura de prevenció és poca”.

tracking