SEGRE

FIRA DE LLEIDA POLÈMICA

L'Exèrcit serà al saló de FP, malgrat que el Govern va demanar vetar-lo

La Fira defensa la seua presència per l’oferta formativa i laboral homologada || Debat al ple de la Paeria, amb PSC, Cs i PP a favor i Crida i ERC en contra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Exèrcit serà present al pròxim saló FP & Treball que se celebrarà a la Fira de Lleida del 20 al 22 d’abril, malgrat que el Govern de la Generalitat va instar el patronat de la Fundació a evitar la seua presència a través d’una carta que li va enviar el 18 de gener passat la directora general de Joventut (vegeu el desglossament). Així ho va confirmar el director de la Fira, Oriol Oró, que va assenyalar que “l’Exèrcit hi participarà com cada any perquè és una fira d’ocupació i el cos militar ofereix titulacions oficials i sortides professionals tan dignes com la dels altres expositors”. La presència militar també va copar una part dels precs i preguntes del ple de la Paeria d’ahir encara que no constava a l’ordre del dia. Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del patronat de la Fira, va subratllar “la idoneïtat” perquè l’Exèrcit estigui al saló perquè “ofereix treball per a joves i una titulació de FP, sense oblidar l’acadèmia militar a Talarn, bàsica per a l’economia del Jussà”. De fet, va ser Ros qui va respondre la carta a Joventut. El PP i Cs també es van afegir a aquests arguments. Dolors López, presidenta dels populars, va sol·licitar mantenir l’estand de l’Exèrcit perquè “representa valors positius de la societat”. Per la seua part, la portaveu de Cs, Ángeles Ribes, va qualificar de “vergonyós” que el Govern insti la fira a canviar les bases de participació per camuflar el “veto a les Forces Armades”. Ribes va recordar intervencions claus del cos al territori, com les inundacions del 1982 a Lleida o les del 2012 a la Val d’Aran, i al seu torn el diputat del PP José Ignacio Llorens va subratllar que l’Exèrcit “ens protegeix a tots, també als independentistes”.

El Govern de la Generalitat va demanar per carta el veto de l’Exèrcit a la Fira i Ros va negar-s’hi

Pau Juvillà, de la Crida-CUP, va defensar la cultura de la pau i va subratllar que l’Exèrcit no defensa aquests valors en una fira de FP, per la qual cosa va reclamar que no es permeti la seua presència a l’edició de l’abril. ERC també es va afegir al prec de la Crida.

“És el mandat del Parlament, lamentem la negativa de la Fira” La secretària general de Joventut de la Generalitat, la lleidatana Marta Vilalta, va indicar a SEGRE que la petició del Govern a Fira de Lleida deriva d’una moció aprovada al Parlament el juliol de l’any passat sobre la desmilitarització de Catalunya. En aquest sentit, va lamentar que els organitzadors de la fira es neguin a incloure noves clàusules a les bases que regulin la participació dels expositors al saló de FP de l’abril. “Fira de Girona ha accedit a redactar un codi ètic per protegir els valors de la pau i dels drets humans en qualsevol esdeveniment que organitzi. No es tracta de fer fora ningú, sinó d’establir uns codis ètics”, va apuntar Vilalta. Respecte a la negativa del patronat de Lleida, va subratllar que “hi continuarem insistint, la tramesa de cartes és una de les accions”. De moment, Joventut només pretén impedir la presència de l’Exèrcit en l’àmbit educatiu.

tracking