SEGRE

TRIBUNALS DICTAMEN

El Govern pagarà 82.000 € a un lleidatà que va perdre l'ull en una càrrega policial

Va rebre una pilota de goma dels Mossos en una celebració de la Champions

Imatge dels jutjats de Lleida.

Imatge dels jutjats de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un jove de Lleida que va perdre un ull com a conseqüència de l’impacte d’una pilota de goma llançada pels Mossos el 2009 serà indemnitzat per la Generalitat amb 82.000 euros, després que s’hagi publicat un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora del Govern que arriba gairebé vuit anys després dels fets ocorreguts a Barcelona.

La Generalitat haurà d’indemnitzar amb més de 82.000 euros un jove de Lleida que va perdre un ull a causa d’una pilota de goma llançada pels Mossos d’Esquadra durant la celebració de la victòria del Barça en la Champions el maig del 2009. Així ho assenyala un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora del Govern que es pronuncia sobre el cas a instàncies de la conselleria d’Interior, a la qual el jove reclama una indemnització pels danys soferts. Els fets van quedar sense culpables per la via penal ja que, malgrat que l’Audiència Provincial de Barcelona va apreciar que podien ser constitutius de delicte, no es va poder identificar el mosso que va llançar la pilota de goma. Això deixava a la víctima, de 23 anys en el moment dels fets, la via administrativa per reclamar una indemnització per les ferides sofertes.

Segons relata el dictamen, que ha hagut d’esperar tres anys i mig per veure la llum, el jove lleidatà va rebre el tret d’una pilota de goma dels antiavalots mentre es trobava al carrer de la Unió de Barcelona al costat d’un amic. Segons la seua versió, es dirigia a un bar de la zona per prendre una copa després de participar en els actes de celebració de la victòria del Barça. Tanmateix, va negar que participés en els disturbis que es van registrar després i que van provocar l’actuació dels Mossos d’Esquadra.

Quintana va perdre un ull el novembre del 2012 i va ser indemnitzada amb 260.000 tres anys després

Una versió que veu corroborada la comissió jurídica de la Generalitat, a l’entendre que no hi ha proves que el jove participés en els aldarulls. Seguint el dictamen tant d’Interior com de la direcció general de la policia catalana, la comissió entén que l’actuació dels Mossos va ser proporcionada i justificada pels aldarulls que es van produir a la capital i que van provocar més d’un centenar d’actuacions.

De fet, altres persones van resultar ferides per pilotes de goma dels antiavalots la mateixa nit. Malgrat tot, admet que el jove no participava en els esmentats disturbis i que no va poder sentir les advertències per megafonia dels Mossos que anaven a carregar contra els violents.

No obstant, la comissió sí que admet el veredicte de la companyia d’assegurances d’Interior a l’assenyalar que el jove sabia que a la zona s’estaven cometent aldarulls i “no va adoptar les mesures necessàries d’autoprotecció davant d’una situació altament conflictiva”, per la qual cosa li atribueix part de la responsabilitat de les ferides que va patir. Per aquesta raó, rebaixa la indemnització fixada al principi, de 109.694 euros, a 82.271 euros, a l’entendre que el 25% de la culpa és de la víctima. Com a equivalent al Consell d’Estat del Govern espanyol, la Comissió Jurídica Assessora està formada per quinze juristes d’alt prestigi i el seu principal mandat és vetllar per la legalitat de les actuacions de les administracions catalanes.

Un cas similar al que va patir Esther Quintana el 2012 El cas del jove de Lleida en recorda un altre de més recent i molt més mediàtic, el d’Esther Quintana, la dona que va perdre un ull a causa de l’impacte d’una pilota de goma disparada pels Mossos d’Esquadra al centre de Barcelona durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. El maig passat, l’Audiència de Barcelona va determinar que els Mossos van deixar bòrnia Quintana, però “resulta impossible determinar” quin agent va disparar ni quina munició va utilitzar, una pilota de goma o un projectil viscolàstic. Amb aquest argument, el tribunal va absoldre l’escopeter i el sergent que estaven acusats de les greus lesions que va patir la dona. La sentència va recriminar al departament d’Interior que negués primer “de forma contundent” el llançament d’un projectil policial a la zona del passeig de Gràcia on Quintana va resultar ferida, postura que “va condicionar des d’un primer moment, perjudicant-la, la investigació”. Després, els reponsables del departament i de la policia autonòmica van anar canviant de versió, fins que, avançat el procés judicial, van reconèixer que la dona va ser ferida per una acció de la policia autonòmica. En el cas de Quintana, la indemnització va arribar abans. La Generalitat li va pagar 260.000 euros el setembre del 2015, tres anys després dels fets.

tracking