SEGRE

URBANISME

La troballa de més restes arqueològiques a l'antic call encareix les obres en 350.000 €

Obliga a modificar els recorreguts de pas per als vianants sobre grans passarel·les metàl·liques || Les excavacions, que es van iniciar fa dos anys, encara estan en marxa i han retardat el projecte

Imatge de l’estat de la zona ahir, amb les excavacions arqueològiques encara en marxa.

Imatge de l’estat de la zona ahir, amb les excavacions arqueològiques encara en marxa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els vestigis arqueològics trobats després de dos anys de successives excavacions de l’antic call, el barri jueu medieval de Lleida, han estat molt més grans de l’esperat, un resultat benvingut per a la recuperació del patrimoni històric de la ciutat, però que ha retardat i encarit substancialment el projecte. La Paeria ha aprovat un projecte d’obres complementàries per a la recuperació d’aquest espai amb un cost de 349.949,99 €, un 50 per cent més que el preu d’adjudicació.

El motiu, segons consta al document, és que les successives troballes (vegeu el desglossament) han provocat una variació en la topografia del solar i en la definició dels límits de protecció arqueològica.

Això obliga a habilitar una estructura d’acer amb punts de suport puntuals sobre el terreny, que servirà de base a la passarel·la que conforma aquest recorregut d’observació arqueològica i paisatgística que enllaça amb la resta del Centre Històric a través dels carrers Sant Cristòfol i Dolors, que seran reoberts. El projecte de la Cuirassa (el nom que rebia aquest barri jueu) també preveu millorar la connexió amb la costa del Jan mitjançant un ascensor d’ús públic previst des de fa anys, així com enjardinar tot l’espai.

L’obra va ser ajudicada el juliol del 2015 per 699.926 euros a la firma Romà Infraestructures i tenia un termini d’execució de vuit mesos. No obstant, les primeres troballes arqueològiques ja van obligar a aprovar un projecte modificat per import de 730.002,04 euros, quantitat equivalent al preu de licitació. L’obra compta amb una subvenció de 500.000 euros de la direcció general de Turisme de la Generalitat.

L’última previsió anunciada per l’ajuntament era que els treballs poguessin quedar conclosos aquesta primavera, amb un any de retard aproximadament respecte a les previsions inicials, però tot depèn dels vestigis històrics i ahir els arqueòlegs encara continuaven treballant sobre el terreny.

De fet, les obres ja van haver de ser parades fa alguns mesos perquè al voler construir un mur de contenció van aparèixer noves restes, un fet que va obligar a cridar de nou els serveis d’arqueologia que ja havien acabat la seua feina.

Restes de la trama urbana dels s. XIII i XIV i nombrosos objectes L’excavació ha permès posar al descobert part de la trama urbana medieval, així com trobar nombrosos objectes que testifiquen la presència de la comunitat jueva a la ciutat, abans de la seua decadència i expulsió al segle XV. Així, ha aparegut part del que es creu que era l’antic carrer Soquet, del segle XIII, incloent-hi paviment, clavegueram i restes de fonaments de cases. D’altra banda, també hi ha constància d’un altre carrer, el nom del qual es desconeix, i de l’antiga plaça Call. Tot això se senyalitzarà. Així mateix, han aparegut restes dels dipòsits d’un antic taller de pergamins i les ruïnes d’una casa cremada en el pogrom del 1391, amb objectes a dins com una gran gerra d’origen andalusí única a Espanya. També hi ha restes de vaixella, calders de coure, una espasa, canelobres, peces de ceràmica i part del muntant de pedra d’una porta amb tres estrelles de David gravades, entre d’altres.

tracking