SEGRE

TELECOMUNICACIONS JUSTÍCIA

Telefónica exigeix a Paeria i Estat el milió pagat per una taxa il·legal

El Suprem refusa que el Govern l’hagi d’indemnitzar per cobraments de 2002 a 2005

Imatge de l’antena de Telefónica al costat de la rambla d’Aragó.

Imatge de l’antena de Telefónica al costat de la rambla d’Aragó.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La companyia Telefónica SA ha presentat dos recursos de reclamació d’indemnització per responsabilitat patrimonial davant de l’Estat i la Paeria per rescabalar-se dels diners que va pagar entre el 2002 i el 2005 en concepte de la taxa que gravava l’ús de l’espai públic per part de les antenes, que va ser anul·lada al contravenir la normativa de la UE el 2012. En concret, la multinacional reclama 1.169.260,21 euros, quantitat que equival a les liquidacions practicades per la Paeria, els corresponents recàrrecs i interessos de demora i els costos d’un aval. L’empresa ja va recórrer les liquidacions, però el seu recurs va ser rebutjat a l’estar fora de termini el 2010, de manera que el 2015 va iniciar la via de la responsabilitat patrimonial per recuperar aquests diners.

Ara, el Suprem, en una sentència datada el passat 20 de febrer, ha rebutjat la primera d’aquestes reclamacions, dirigida a l’Estat. L’empresa considerava que “l’Estat legislador ha de respondre del mal causat”, ja que l’ordenança municipal deriva de la llei d’Hisendes Locals i viola la normativa comunitària quant a telecomunicacions.

Telefónica entenia que el Govern hauria d’haver exclòs explícitament les empreses de telefonia mòbil d’aquest gravamen i que és per això responsable que l’hi cobressin malgrat ser il·legal. El Suprem rebutja aquesta pretensió i condemna a costes l’empresa.

Queda pendent l’altre litigi, dirigit directament a l’ajuntament de Lleida, però el Suprem ja apunta que, en tot cas, el perjudici l’ocasionen les liquidacions i no l’ordenança per si mateixa.

Després dels problemes legals del text anterior, que va acabar anul·lat judicialment el 2012, l’ajuntament de Lleida ha aprofitat que el Suprem va avalar l’any passat una taxa similar de l’ajuntament de Madrid per recuperar la taxa amb un nou redactat adaptat a l’ordenació jurídica. Preveu que permeti recaptar 900.000 euros.

L’ajuntament recupera aquest any el gravamen a les antenes? La Paeria ha recuperat en les ordenances fiscals d’aquest any la taxa per l’aprofitament de l’espai públic a les empreses de telefonia per les seues xarxes d’antenes i altres instal·lacions.

tracking