SEGRE

URBANISME MEMÒRIA HISTÒRICA

El síndic insta la Paeria a retirar les plaques franquistes i una empresa diu que ho farà

Ribó considera que l’ajuntament incompleix la llei de Memòria Històrica i que li correspon la tasca de treure-les || Ros autoritza Petrolis Independents a eliminar-les si té permís dels veïns

Una placa amb el símbol falangista adossada a la façana d’un edifici de la Mariola.

Una placa amb el símbol falangista adossada a la façana d’un edifici de la Mariola.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El síndic de Greuges de la Generalitat, Rafael Ribó, ha adoptat una resolució en la qual insta l’ajuntament de Lleida a assumir la retirada de les plaques del ministeri de l’habitatge franquista que persisteixen en nombroses façanes de Lleida. La resolució ve arran d’una queixa de l’entitat Acaba amb la Placa, que al gener va presentar una moció en el ple municipal perquè la Paeria assumís la retirada d’aquestes plaques. La proposta va ser rebutjada i ara el síndic, malgrat que reconeix que “no pot qüestionar els acords adoptats legítimament pel ple”, considera que la Paeria està infringint la llei 52/2007 de Memòria Històrica. Aquesta llei estableix que les administracions “prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives de l’exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”.

Ribó creu que això l’obliga “a adoptar mesures per identificar i promoure la supressió dels símbols del règim militar”. En el cas de les plaques amb el símbol falangista, Ribó entén que “li correspon a l’administració municipal identificar-los i proposar als propietaris la seua supressió, amb el seu consentiment i fent-se càrrec de la despesa com s’ha fet en altres municipis”.

L’empresa i el col·lectiu Acaba amb la Placa volen començar a treure les plaques demà mateix

Al seu torn, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va respondre ahir a la proposta de l’empresa Petrolis Independents d’assumir pel seu compte la retirada de les plaques. Assegura que no veu inconvenient i li permetrà fer-ho sempre que tingui l’autorització dels propietaris. La Paeria els autoritzarà a ocupar la via pública si és necessari.

Per la seua part, l’empresa va afirmar ahir que començarà a retirar les plaques des de demà mateix, en col·laboració amb entitats com Acaba amb la Placa i Lleida Lliure de Franquisme. Han iniciat una crida per les xarxes socials per demanar voluntaris que col·laborin en la retirada i es posaran en contacte amb les comunitats de veïns per oferir-se a treure-les sense cap cost. La idea és eliminar-les de forma massiva el dia 18, coincidint amb la manifestació convocada. Si després d’esperar quinze dies no obtenen resposta dels veïns, les trauran igualment “d’ofici”. D’altra banda, una artista de la Garrotxa s’ha ofert a comprar-los totes les plaques per a una escultura. L’empresa diu que “no estan a la venda”, però que potser els les regalen.

La Paeria va afegir també que en el ple en el qual es va debatre la moció sobre les plaques franquistes l’alcalde, Àngel Ros, va detallar “tota la tasca que s’ha fet d’eliminació de símbols franquistes durant els mandats de l’alcalde Antoni Siurana i d’ell mateix” i va remarcar que, en canvi, no es té constància de cap acció a la ciutat de retirada d’aquests símbols durant el període que a la Paeria va manar CiU (entre el 1987 i el 1989). La Paeria també va destacar que el síndic de Greuges reconeix que no es poden qüestionar els acords presos legítimament pel ple municipal.

L’ajuntament li remetrà les seues actuacions en memòria històricaL’ajuntament va replicar a Ribó afirmant que ben aviat li enviarà un llistat de totes les actuacions que ha dut a terme en compliment de les indicacions del Memorial Democràtic. A més, va recordar que una publicació d’aquesta institució de l’any 2009 li va agrair la seua tasca de compliment dels objectius fixats.

tracking