SEGRE

HABITATGE AJUDES SOCIALS

Un 50 per cent dels ajuts al lloguer per evitar l'exclusió social els reben estrangers

Les prestacions s’atorguen segons els ingressos i el col·lectiu immigrant ha estat molt castigat per la crisi || La Generalitat va augmentar un 36% l’any passat la concessió d’aquestes prestacions a Lleida

Imatge d’arxiu de pisos de lloguer en un bloc situat a Lleida.

Imatge d’arxiu de pisos de lloguer en un bloc situat a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La meitat dels ajuts per pagar el lloguer destinats a persones en risc d’exclusió social que va concedir la Generalitat l’any passat va ser per a ciutadans catalans de nacionalitat estrangera, concretament un 50,7% de les més de cinquanta mil prestacions atorgades a tot Catalunya. Així ho acredita l’informe presentat divendres per la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que també posa de manifest el fort increment d’aquests ajuts, superior al 31% l’últim any i que arriba fins un 36% en el cas de la província de Lleida.

Els requisits d’aquestes subvencions no donen cap avantatge ni discriminen ningú per la seua nacionalitat, sinó que es basen exclusivament en criteris de renda. El col·lectiu de persones d’origen immigrant és un dels que han patit la crisi amb més duresa, amb altes taxes de desocupació i nombrosos desnonaments, i té nivells mitjans d’ingressos més baixos. Aquest fet motiva que tingui més ajudes en relació amb el seu pes poblacional (un 13,6% de la població resident a Catalunya és estrangera), malgrat que se’ls exigeix un mínim de cinc anys de residència per poder beneficiar-se’n.

El perfil dels beneficiaris mostra que tenen una edat mitjana de 45 anys, un 40% no té estudis i un 32% ingressa menys de 6.000 euros anuals entre tots els membres de la família. L’import mitjà del preu de lloguer és de 379,5 euros al mes i la subvenció mitjana és de 164,84 euros al mes (a Lleida les xifres són una mica més baixes perquè els lloguers aquí són més barats que a la resta de Catalunya).

Així doncs, a la província es van concedir un total de 3.211 prestacions (2.705 al pla i 506 al Pirineu), amb un import conjunt de 4.842.000 euros, xifra que representa un 36 per cent d’augment en nombre i del 34% en import.

La Generalitat concedeix 135 pisos protegits a Lleida el 2016 La Generalitat va fer efectiva l’any passat l’entrega d’un total de 135 pisos de lloguer social a la província de Lleida (126 al pla i nou al Pirineu), dels 1.350 que va concedir a tot Catalunya. A més a més, a través de la Taula d’Emergències, que gestiona els casos urgents per evitar que famílies quedin desemparades, es van atorgar vuitanta-set habitatges a la província. Tanmateix, entitats socials com la PAH i Mariola en Moviment denuncien la insuficiència d’aquests recursos davant la necessitat social de vivenda, la qual cosa, asseguren, atansa moltes famílies a l’okupació il·legal. També es van concedir 182 ajuts urgents per pagar deutes de lloguer o hipoteques i evitar la pèrdua del pis i es van pactar trenta-nou solucions amistoses a través del servei de mediació d’Ofideute. Amb tot plegat, la Generalitat calcula que va evitar almenys 308 desnonaments a Lleida l’any passat (4.480 a tot Catalunya).

tracking