SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA SÍMBOLS

La Paeria avisa els veïns que les plaques franquistes es retiraran

Envia ara cartes en les quals els informa que així es farà si no s’hi oposen || La seua supressió serà a càrrec dels afectats, associacions de veïns i l’ajuntament

Retirada d’una placa franquista d’una casa de la Bordeta, dissabte passat, a càrrec d’una empresa.

Retirada d’una placa franquista d’una casa de la Bordeta, dissabte passat, a càrrec d’una empresa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida va completar ahir el seu canvi de posició sobre la retirada de les plaques amb el símbol falangista del jou i les fletxes que hi ha a més de 300 façanes d’edificis de Lleida, a l’anunciar que ha enviat cartes als veïns que hi viuen, per informar-los que les retiraran. La carta assegura que la Paeria, que fins ara deixava la qüestió a mans només dels amos d’aquestes cases, “vol emprendre la retirada” de les plaques atenent la normativa de memòria històrica i avisa els veïns que “seran retirades pròximament” si no diuen el contrari. S’utilitza com a base de dades per a les adreces el cens del Memorial Democràtic i s’hi adjunta un formulari perquè expressin la seua disconformitat, si així ho desitgen.

El que no precisa és qui s’encarregarà de retirar les plaques. En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Participació, Joan Gómez, va recordar la iniciativa de la Federació d’Associacions de Veïns (vegeu SEGRE d’ahir) per instar a retirar-les amb què es va comprometre a col·laborar l’ajuntament.

Segons el Memorial Democràtic, hi ha 340 d’aquestes plaques a Lleida, però algunes ja s’han tret

“El que esperem és que els mateixos veïns se n’adonin i comencin a retirar-les pel seu compte. Volem motivar-los perquè actuïn i que amb la iniciativa de les associacions de veïns la cosa quedi encarrilada. Si en última instància en queda alguna, podria treure-la personal municipal”, va afirmar. Va afegir que l’objectiu és eliminar la simbologia franquista de la ciutat, fins i tot la que es troba en edificis privats, en la línia d’altres iniciatives que va impulsar el consistori, com la demolició del monòlit de la plaça Cervantes o el canvi de nom dels antics blocs socials.

El síndic de greuges va instar la Paeria a implicar-se en la retirada i durant aquests últims dies diferents col·lectius han retirat plaques pel seu compte i preveuen continuar fent-ho. L’entitat Acaba amb la Placa manté una retirada massiva el dia 22 d’abril.

La Crida recopila la “trajectòria franquista” de tres exalcaldes  Crida per Lleida va informar ahir que ha entregat al Memorial Democràtic documents històrics que ha recopilat per avalar la vinculació amb el règim franquista dels exalcaldes Ramon Areny, Casimiro Sangenís i Miguel Montaña, que tenen carrers dedicats a la ciutat. Destaquen que consta que Areny va firmar durant el seu mandat com a alcalde informes “per assassinar ciutadans afins al comunisme o depurar-los en camps de concentració”, com Baptista Aguilà Badia, membre del POUM, que va ser executat el 1939. Pel que fa a Sangenís, afirmen que va rebre nombrosos honors del règim i que en el seu mandat va augmentar la repressió a l’oposició, mentre “tolerava pistolers d’ultradreta”. A Montaña el cita com a “membre destacat del Caliu Ilerdenc”. La Crida exigeix canviar el nom d’aquests carrers i dóna suport als tres joves que seran jutjats per haver tret les plaques.

tracking