SEGRE

POLÍTICA LLENGUA

Aprovat, amb l'absència d'ERC, el pacte PSC-PDeCAT per al consorci del català

Llum verda “per consens” dels assistents a la reunió que Montse Parra segueixi com a presidenta un any o any i mig i després la rellevi Rosa Pujol || Els republicans no van ser-hi per mostrar el seu desacord

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pacte entre PSC i PDeCAT per alternar-se en la presidència del Consell de Normalització Lingüística va ser aprovat ahir “per consens”, però sense l’assistència dels representants territorials d’ERC (dels consells comarcals de la Segarra i el Solsonès), que no van assistir a la reunió però van remarcar que hi haurien votat en contra. La renovació de la presidència estava paralitzada des del maig de l’any passat, quan els consells comarcals (majoritàriament en mans dels nacionalistes) van vetar la reelecció de la socialista Montse Parra en desacord amb la política lingüística de la Paeria pel seu pacte amb C’s. La federació regional d’ERC va assegurar que fins poc abans de la reunió van buscar prou “consensos per proposar un candidat alternatiu, però al saber que Parra sí que en tenia, els nostres representants no van voler ser partícips del nomenament i no hi van assistir”.

Ahir, la representant de la Generalitat va intentar paralitzar la decisió que socialistes i nacionalistes s’alternin fins a trobar un candidat de consens, com volien també ERC i la Crida, però davant de l’evidència de la intenció del territori d’avalar l’acord entre PSC i PDeCAT (el territori té un 51% del consorci, davant el 49% de la Generalitat), va optar per tirar endavant la proposta del pacte, que va ser aprovada per assentiment, sense votar-la.

La representant del Govern va intentar paralitzar la decisió, però va desistir al veure l’aval del territori

El president del grup del PDeCAT i Unió a la Paeria, Toni Postius, s’havia desmarcat d’aquest acord, així com els grups municipals d’ERC i la Crida-CUP. D’aquesta manera, tal com va avançar aquest diari, la tinent d’alcalde de Cultura de la Paeria Montse Parra ocuparà la presidència durant un any o un any i mig, i després la rellevarà Rosa Pujol, vicepresidenta de la Diputació, com a representant de l’IEI.

Parra va remarcar que “no hem votat, sinó que s’ha aprovat per consens i s’ha ratificat”, i va afegir que “una vegada tancat aquest tema, “hem de continuar treballant com fins ara i oblidar-nos del soroll mediàtic”. “La tasca del centre a la nostra ciutat és excel·lent i cal continuar treballant a favor de la difusió del català, fent cursos, participant activament en la vida cultural del territori i amb nous projectes conjunts”, va assenyalar. Pujol va dir que “des del territori ajudarem en el que convingui” i va recalcar que l’acord assolit és la “millor garantia per preservar la llengua”.

Després de la reunió, el grup municipal d’ERC-Avancem va refirmar la seua oposició a una presidència compartida entre PSC i PDeCAT per al consorci del català.

La Crida-CUP, sense representació en el consorci, veu en el pacte “un pas més en la sociovergència” i va apuntar que confiava que hi hagués diverses candidatures i la Generalitat ajornés la decisió uns mesos “per buscar consens”. Va insistir que Parra no representa aquest consens perquè el pacte PSC-C’s “retalla els drets del català a la ciutat”.

Els assistents a la reunió d’ahir del Consell de Normalització Lingüística.

Els assistents a la reunió d’ahir del Consell de Normalització Lingüística.

tracking