SEGRE

TRÀNSIT

Més de 300 conductors imputats en un any a l'anar ebris o drogats en carreteres de Lleida

Trànsit imposa prop de quatre multes al dia per donar positiu en els controls d’alcoholèmia o per substàncies || Impedir que els reincidents recuperin el carnet, una de les mesures que estudia Interior

Imatge d’arxiu d’un control preventiu dels Mossos d’Esquadra a la ciutat de Lleida.

Imatge d’arxiu d’un control preventiu dels Mossos d’Esquadra a la ciutat de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consum d’alcohol i drogues és el factor determinant en gairebé la meitat dels accidents de trànsit i és una de les principals prioritats de la conselleria d’Interior i el Servei Català de Trànsit (SCT). A les carreteres de Ponent, els Mossos d’Esquadra van imputar més de tres-cents conductors l’any passat per anar ebris o drogats al volant, la qual cosa representa gairebé la meitat de tots els conductors que van acabar davant del jutge per un delicte contra la seguretat viària. El nombre de conductors imputats i, per tant, que se sotmeten a judici per haver-hi consum alcohol o drogues s’ha mantingut estable en els dos últims anys, encara que amb petits descensos.

El 2016, els Mossos van imputar un total de 322 persones davant les 339 d’un any abans. La majoria tindran antecedents penals per sobrepassar la taxa d’alcoholèmia permesa pel fet de ser considerat un delicte (0,60 mg/l), amb 311 conductors ebris. Uns altres onze van acabar als tribunals per consumir drogues al volant. D’altra banda, trenta-sis persones van ser imputades per negar-se a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia o al drogotest. En general, a Ponent han descendit els imputats per aquest delicte contra la seguretat del trànsit, mentre que al Pirineu se n’han comptabilitzat catorze més. A aquesta xifra cal afegir els conductors que van donar positiu però sense sobrepassar el límit considerat delicte.

En aquest sentit, Trànsit va imposar en el conjunt del 2016 un total de 1.369 multes fermes a les carreteres lleidatanes, la qual cosa suposa una mitjana de gairebé quatre al dia. La reforma del permís per punts, després d’una dècada de vigència, és una de les mesures que s’estan debatent per tal de reduir el consum de drogues o alcohol al volant. La proposta passaria perquè els conductors reincidents, que ja tinguin antecedents penals per aquest tipus de delictes, no puguin recuperar el carnet una vegada hagin perdut tots els punts. Per reforçar el control, es discuteix l’obligació d’incorporar als vehicles un mecanisme que impedeixi arrancar el vehicle si s’ha begut massa.

Alcohol i drogues causen la meitat dels sinistres mortals Un total de trenta-tres persones van perdre la vida l’any passat a les carreteres lleidatanes a causa d’un accident de trànsit. Malgrat que és la xifra més baixa en anys, alerten de l’augment preocupant de l’alcohol i les drogues com a causa d’un accident mortal. Gairebé la meitat dels conductors morts el 2015 a Catalunya havia consumit alcohol o substàncies estupefaents. En els controls preventius situats en carreteres urbanes i interurbanes, el 5% dels conductors dóna positiu per alcohol o drogues. En la campanya per una taxa 0% d’alcohol, Trànsit assegura que el consum no afecta de la mateixa manera cada persona i no existeix una quantitat comuna a partir de la qual comença el deteriorament de les capacitats de conducció. Conduir amb una taxa d’alcohol superior a 0,25 i fins a 0,50 mg/l en aire exhalat (des de 0,15 fins a 0,30 mg/l per a professionals i persones amb un permís o llicència d’antiguitat fins a dos anys) suposa una multa de 500 euros i la pèrdua de 4 punts. Si es considera delicte penal, pot comportar una pena de presó de fins a sis mesos i la retirada del carnet durant un any, com a mínim.

tracking