SEGRE

ENSENYAMENT INICIATIVES

Alàs, un altre col·legi en perill mentre les guarderies salven diversos centres rurals

Crida del consistori per incentivar les inscripcions i mantenir l'escola

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·legi d’Alàs i Cerc, a l’Alt Urgell, és un dels col·legis de Lleida que amenacen de tancar si no hi arriben més nens en edat escolar. El consistori ha fet una crida a pobles veïns per aconseguir-ho. Demà s’inicien les preinscripcions i de moment, segons Ensenyament, cap centre de Lleida tancarà per falta d’alumnes.

L’escola rural de Sant Esteve d’Alàs i Cerc, a l’Alt Urgell, que pertany a la zona d’escolarització rural (ZER) Urgellet, està amenaçada de tancament el pròxim curs per falta d’alumnes. El centre no arriba als cinc matriculats (actualment hi ha quatre alumnes de 3 a 5 anys) i no hi ha perspectives que s’hi incorporin a curt termini nous escolars, per la qual cosa el consistori ha fet una crida perquè famílies amb fills petits, fins i tot de pobles veïns, inscriguin els seus fills al col·legi d’Alàs. Ensenyament ha permès aquest curs 2016-2017 que només hi hagués quatre alumnes al col·legi, atès que dos dels sis inscrits en el període de matriculació van deixar l’escola abans de començar el mes de setembre. De cara al pròxim curs, el centre tancarà si no té cinc alumnes, avisa l’alcalessa, Carme Ribó. Alàs podria demanar també acollir-se al programa d’escoles que integren una guarderia.

Aquestes experiències han allunyat diverses escoles de la zona de perill. El delegat d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, va recordar que Lleida i Terres de l’Ebre van ser pioners a incorporar escoles bressol en ZER amb l’objectiu de donar servei a famílies d’entorns rurals petits. La integració va començar amb quatre guarderies i ara ja són 21 els centres que s’han reagrupat.

Actualment hi ha 21 centres de les comarques de Lleida que han integrat la guarderia al col·legi

La majoria d’aquests centres valoren molt positivament l’experiència, alhora que ha permès allunyar el fantasma del tancament en molts en un període de dos o tres anys.

Un exemple és Bellmunt d’Urgell, que amb la integració de guarderia ha augmentat la ràtio del col·legi fins a aconseguir prou alumnes per no tancar-la. Aquest centre compta amb cinc alumnes de Primària i quatre de parvulari. El departament està explorant altres poblacions que podrien entrar en aquest pla experimental el pròxim curs escolar. “De moment no hi ha res tancat encara, estem parlant amb els ajuntaments i estudiant els espais”, va dir el delegat.

Ensenyament recorda que a les comarques de Lleida hi ha algunes escoles amb menys de deu alumnes i, encara que no estan en un risc imminent de tancament, “farem el possible per mantenir-les”, va assegurar Cullerés.

Dos dels centres escolars que es troben en aquest escenari de menys de 10 alumnes són els dels nuclis de Tartareu (les Avellanes i Santa Linya, a la Noguera) i Tírvia, al Pallars Sobirà, “però res no fa pensar que hagin de tancar”. En canvi, en els propers dos anys el col·legi de la Pobla de Cèrvoles, a les Garrigues, es trobarà en una situació de perill greu al quedar-hi previsiblement tan sols cinc alumnes.

L’oferta de P-3 guanya 3 grups i la Fapac aposta per la pública Ensenyament amplia a Lleida l’oferta de P-3 en tres grups al col·legis Teresa Bergadà d’Alguaire, Maria-Mercè Marçal de Tàrrega i Garona de Vielha. En total, el pròxim curs s’oferiran a la província 4.640 places i 188 grups. A primer d’ESO, serà de 4.703 places i s’incrementaran grups als instituts Joan Oró i Josep Lladonosa de Lleida, al Terres de Ponent de Mollerussa i a Guissona. També s’estrenarà l’institut d’Alpicat i la transformació del col·legi Torre Queralt del Secà en un institut escola.

L’acció organitzada per la Fapac al col·legi Pardinyes per reivindicar l’escola pública.

L’acció organitzada per la Fapac al col·legi Pardinyes per reivindicar l’escola pública.

L’acció organitzada per la Fapac al col·legi Pardinyes per reivindicar l’escola pública.

L’acció organitzada per la Fapac al col·legi Pardinyes per reivindicar l’escola pública.

tracking