SEGRE

Els joves lleidatans consideren les baralles com el principal risc a l'hora de sortir de festa

Lleida és la població catalana amb més locals d’oci amb el distintiu de qualitat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és la població catalana que compta amb més locals d’oci nocturn amb el distintiu de qualitat que atorga la Generalitat de Catalunya i que suposa també l’adhesió a programa Nits Q. Un total de 9 espais de música i ball de la ciutat han rebut aquest reconeixement, afegint-se als 8 que ja el tenien. El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, i el subdirector general de drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat, Joan Colom, han lliurat les distincions aquest dimecres i han presentat els resultats de l’ 'Estudi sobre l’oci nocturn a Lleida', realitzat en el marc d’aquest programa que té com a objectiu generar un espai de diàleg participatiu entre els agents implicats en l’oci nocturn de la ciutat

Segons l’estudi, gairebé un 40% de les persones enquestades afirmen conèixer les accions dutes a terme a través del programa i un 85% d’aquestes creuen que el metodologia emprada amb joves voluntaris promotors de salut i amb accions directes al carrer i en festes, són molt o bastant útils. La satisfacció amb l’atenció rebuda és altament positiva, amb una valoració molt positiva amb la qualitat, un 84%; un 83% en la credibilitat de la informació rebuda i que en un 65% ha generat una influència positiva en els seus hàbits.

El Kit dels plaers, amb informació sobre temes de salut i prevenció de riscos, ha estat utilitzat per un 34 % de les persones amb les quals s’ha contactat.

L’informe també descriu que els veïns de Lleida a l’hora de sortir de festa prefereixen les festes majors i festes privades (festes universitàries, festes de colla, etc.), majoritàriament per part de les persones de menys de 25 anys. L’afluència a pubs i discoteques es manté en segon lloc.

Més del 80% afirma que els servei si/o recursos dins els espais d’oci són de bastant o molta utilitat. Els més ben valorats són la màquina de preservatius, la venda d’aliments i la informació sobre el transport públic.

El vehicle privat continua sent la forma més habitual de desplaçar-se, amb un 71%, i hi ha molta gent que va a peu, gairebé un 35%. Les dones són qui tenen més tendència a agafar el taxi (29 %) i les persones de menys de 25 que les vagin a recollir.  L’estudi conclou que s’ha d’incidir en l’ús del transport públic i el conductor alternatiu, donat que encara hi ha gent que manifesta haver pujat a un cotxe on el conductor havia begut o pres drogues.

Un 62% de les persones enquestades fan ús sempre del preservatiu i es demostra que són molt més accessibles per als joves quan surten de festa. De la mateixa manera, s’ha de reforçar la informació sobre el fet de mantenir unes relacions afectives i sexuals més segures, segons l'informe.

En relació al consum de substàncies, no s’observen grans diferències en les freqüències de consum per sexe ni per grup d’edat. L’alcohol (80%), el tabac (59%) i el cànnabis (28%) continuen sent les substàncies més consumides per la gent que surt de festa. La resta de substàncies, com la cocaïna i MDMA, presenten freqüències de consum força baixes (entre un 7 i 8 %). Nits Q intensificarà aquest 2017 aquest línia de treball.

Les principals situacions de risc en l’oci nocturn que esmenten els joves són les baralles i /o violència i actuacions amb personal de seguretat, sobretot manifestades amb menors de 25 anys.

El 27 % de les persones enquestades posen en tercer lloc l’excés de soroll com a situació de risc.

També, s’ha incorporat en aquest bloc de preguntes la qüestió sobre haver viscut situacions d’assetjament, agressions i/o abusos sexuals dins el grup d’amistats. Un terç de joves responen que al seu grup d’amics/gues hi ha hagut noies víctimes d’assetjament sexuals per part de nois en alguna ocasió. Un de cada 10 manifesta que al grup han hagut casos de noies víctimes d’abús o agressió sexual per part de nois. No obstant això, les dades s’atribueixen a que socialment s’està reconeixent més aquesta situació i no perquè la realitat tendeixi a l’alça.

La presentació de l'estudi sobre l'oci nocturn a Lleida.

Els joves lleidatans consideren les baralles com el principal risc a l'hora de sortir de festaLleonard Delshams

tracking