SEGRE

SANITAT EQUIPAMENTS

Lleida estrena hospital de Salut Mental, que rebrà unes 30.000 visites anuals

És a Copa d’Or, ja acull les consultes a menors i al maig obre setanta habitacions

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital de Salut Mental de Sant Joan de Déu ja és, des d'aquest dilluns, una realitat. Ha obert amb les consultes i hospital de dia per a nens i adolescents, mentre que les primeres 70 habitacions per a adults s’estrenaran el mes que ve. Rebrà 150 visites ambulatòries al dia i processarà entre 400 i 500 ingressos hospitalaris anuals.

L’orde hospitalari de Sant Joan de Déu va estrenar aquest dilluns finalment, tres anys després de l’inici de les obres, el que serà el primer hospital de Salut Mental de la xarxa pública a Lleida ciutat, unes flamants instal·lacions de deu mil metres quadrats situades a Copa d’Or, entre Cappont i la Bordeta. Atendrà una mitjana de 150 visites ambulatòries al dia (unes 30.000 a l’any) i processaran entre 400 i 500 altes hospitalàries a l’any, va explicar el gerent de Sant Joan de Déu a Lleida.

El dilluns es va estrenar a mig gas amb l’àrea infantil juvenil, ja que les habitacions d’hospitalització d’adults no obriran fins al mes que ve. Inicialment, se’n posaran en marxa setanta, que es traslladen del centre d’Almacelles, de les 130 per a les quals té capacitat el nou edifici. Sant Joan de Déu està en converses amb Salut per concretar el concert de més places, amb la previsió que abans de l’estiu en puguin entrar en funcionament vint més i unes altres vint abans de finals d’any, la qual cosa permetria arribar a 110.

El centre està pendent d’ampliar el concert amb Salut i confia a obrir quaranta llits més enguany

La tercera planta estarà tancada mentre no s’ampliïn. Aquest servei atendrà pacients subaguts, que pateixen problemàtiques de salut mental però que estan en fase estable. De fet, el centre no disposarà d’urgències ni d’hospitalització de trastorns aguts, que es mantindrà al Santa Maria.

El que va començar a funcionar ahir són les consultes del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) que estaven en un local del carrer Bisbe Torres. Avui es posa en marxa també l’hospital de dia, també per a nens i adolescents, que fins ara estava ubicat a l’hospital de Santa Maria. Aquests serveis atenen menors d’entre quatre i divuit anys que pateixen algun tipus de trastorn, des dels nens més moguts, que poden tenir o no hiperactivitat (TDAH) –sovint no tenen cap patologia– fins a qüestions com trastorns alimentaris, com l’anorèxia, de l’espectre autista, esquizofrènia o psicosi infantil, per posar-ne alguns exemples.

Es fa una primera visita amb els pares per conèixer bé l’entorn social del nen i després una segona, ja amb el menor, per fer-los proves diagnòstiques i decidir si necessita algun tractament o teràpia.

“És molt important disposar de recursos per poder fer prevenció i per tractar els casos al més aviat possible, perquè un tractament precoç millora el pronòstic”, va explicar la psiquiatra del CSMIJ Ester Gené.

Les Claus Serveis. Inicialment ha obert amb el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) i l’hospital de dia també per a nens i adolescents, que fins ara estava al Santa Maria. Al maig, obren les plantes d’hospitalització. Concert. Ara s’han traslladat les setanta places d’hospitalització ja pactades a Almacelles, però queda pendent concretar l’ampliació fins a les 130 previstes. Sant Joan de Déu confia a arribar a 110 a finals d’any.

Aquest dimarts s’inaugura la nova residència a l’edifici de l’Acadèmia Mariana Sant Joan de Déu completa la transformació dels equipaments d’atenció a la salut mental a Lleida amb la inauguració aquest dimarts a l’edifici de l’Acadèmia Mariana del servei de residència per a persones que pateixen trastorns mentals en fase estable i poden viure en comunitat sota tutela i suport psicosocial. Inicialment, obre amb quinze places (les que tenia ara aquest servei a Almacelles), amb la previsió d’arribar a final d’any a les trenta previstes si la conselleria d’Assumptes Socials concreta el seu concert de forma progressiva. Aquest projecte és conjunt amb el Bisbat de Lleida.

Vista de la sala d’espera per passar consulta, ahir al nou centre de Copa d’Or.

Vista de la sala d’espera per passar consulta, ahir al nou centre de Copa d’Or.LLEONARD DELSHAMS

Vista de la sala d’espera per passar consulta, ahir al nou centre de Copa d’Or.

Vista de la sala d’espera per passar consulta, ahir al nou centre de Copa d’Or.LLEONARD DELSHAMS

Vista de la sala d’espera per passar consulta, ahir al nou centre de Copa d’Or.

Vista de la sala d’espera per passar consulta, ahir al nou centre de Copa d’Or.LLEONARD DELSHAMS

tracking