SEGRE

HABITATGE BALANÇ

Només 564 dels 60.411 edificis d'abans del 1971 han passat la inspecció obligatòria

Són l’1% dels que s’haurien de sotmetre a la ITV per a immobles i arquitectes demanen més conscienciació

Joves voluntaris ja van rehabilitar pisos del Barri Antic l’any passat.

Joves voluntaris ja van rehabilitar pisos del Barri Antic l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Menys de l’1% dels edificis de la província de Lleida amb una antiguitat de 45 anys o més (construïts abans del 1972) han passat la inspecció tècnica d’edificis (ITE), una revisió similar a les ITV dels cotxes i que malgrat ser obligatòria, poques comunitats de propietaris porten a terme. Així ho reflecteixen les dades de la Generalitat, que assenyalen que dels 60.411 edificis d’habitatges antics que hi ha a Lleida, només 564 l’han tramitat.

Amb l’objectiu de revertir aquestes xifres, el Govern està acabant de dissenyar una campanya de difusió, a través de trameses postals, per informar els propietaris que l’han de passar. El director de qualitat d’edificació d’Habitatge, Jordi Sanuy, va destacar un “lleu repunt” en les inspeccions l’últim any. “S’han passat moltes més ITE, però no es comunicaven a l’administració perquè els propietaris no podien assumir les obres de rehabilitació que s’exigien”, va explicar. Amb el nou decret, en vigor des del maig del 2015, els propietaris hauran d’entregar el certificat en el termini de quatre mesos, així com aprovar un programa de rehabilitació i un fons de reserva que garanteixi la seua execució en les fases que necessitin per poder abordar-les.

Sanuy va estimar que el 25 per cent de les ITE detecten deficiències estructurals greus o molt greus (suposen un risc imminent per a la seguretat i requereixen intervenció immediata o mesures cautelars); un 33% defectes importants (sense risc imminent, però és necessària una intervenció correctora, la qual cosa obliga a fer revisions periòdiques); un altre 33 per cent són lleus (necessiten manteniment preventiu) i la resta, prop d’un 10%, no detecta cap patologia.

“Cal més conscienciació entre la ciutadania de la importància de passar les inspeccions, com abans es detectin les patologies, s’evitaran danys més grans”, va indicar Pau Forns, secretari tècnic de la delegació del Col·legi d’Arquitectes de Lleida.

Abans del 31 de desembre, hauran de passar l’ITE els edificis d’habitatges construïts el 1972 i les cases unifamiliars fetes entre el 1901 i el 1930 (en queden exemptes les que estiguin separades 1,5 metres o més de la via pública o de finques veïnes i les que tenen la cèdula d’habitabilitat vigent).

Les Claus Inspecció tècnica d’edificis. Es va posar en marxa a finals del 2010 i han de passar-la tots els edificis de més de 45 anys d’antiguitat i les cases unifamiliars construïdes entre el 1901 i el 1930 (amb algunes excepcions). Rebaixes en les assegurances. Algunes companyies d’assegurances abaixen preus si el propietari té el certificat de l’ITE. Les deficiències més freqüents estan relacionades amb el perímetre i l’envoltant de la casa, és a dir, patologies a la façana, balcons o a la coberta. Els arquitectes assenyalen que com més aviat es resolguin, s’evitarà danys i inversions més grans.

Seixanta escoltes rehabilitaran 7 pisos del Barri Antic amb els seus inquilins La setmana que ve, uns seixanta joves escoltes ajudaran a rehabilitar un total de set pisos del Centre Històric en els quals viuen famílies amb risc d’exclusió social. Aquesta iniciativa ja va tenir lloc l’any passat a Lleida, s’anomena La Murga i està impulsada per l’associació catalana d’escoltes. L’objectiu és cooperar i intercanviar experiències amb els inquilins dels pisos i usuaris dels serveis socials. El projecte es desenvoluparà entre els dies 8 i 12 d’abril i els voluntaris s’allotjaran al col·legi Cervantes del barri.

tracking