SEGRE

SANITAT RECURSOS

El Parlament insta a fixar en dos dies l'espera màxima per a visites programades als CAP

Aprovat per unanimitat aquest punt d’una moció impulsada pel PSC || Actualment hi ha demores de fins a tres setmanes per a les consultes de diversos facultatius dels ambulatoris de la capital

Imatge d’arxiu de cues per accedir a l’ambulatori de Balàfia, a Lleida.

Imatge d’arxiu de cues per accedir a l’ambulatori de Balàfia, a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Parlament va aprovar aquest dijous per unanimitat instar el Govern a establir un termini màxim garantit de 48 hores per a l’atenció en les consultes programades d’Atenció Primària, és a dir, que el pacient hauria de ser visitat en un termini màxim de dos dies des del moment que hagi sol·licitat la cita. Aquest era un dels punts de la moció del PSC en relació amb la saturació dels recursos sanitaris, que inclou que en cas d’incompliment, Salut ha de proposar al pacient un altre centre on sí que pugui complir el termini de 48 hores.

Actualment, l’espera per a una visita mèdica programada als CAP de la ciutat (almenys via online) oscil·la entre els dos dies i les tres setmanes depenent de l’agenda del facultatiu i de l’ambulatori. Així, per exemple, la primera hora disponible per ser visitat per metges del CAP de Balàfia és el 19 d’abril o el 25 d’abril; un dia abans (24 d’abril) per programar visita amb un de Cappont. Al de Ferran hi ha dos dies d’espera per a un facultatiu i dotze per a un altre.

Aprovada una altra moció amb el rebuig de Junts pel Sí perquè el Govern torni a finançar les guarderies

Ara, s’haurà de veure si el Govern aplica mesures per fer efectiva aquesta moció, ja que fa poc més d’un any se’n va aprovar una altra també del PSC que ja incloïa aquest punt. La nova moció també insta a recuperar els recursos necessaris per reobrir els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), a Lleida ara funciona el de Prat de la Riba. Així mateix, demana “màxima transparència” en les llistes d’espera. En concret, sol·licita que es comptabilitzi des del primer dia en el qual es faci la petició de derivació o prova complementària. En el cas d’ingressos o intervencions quirúrgiques cancel·lades o visites desprogramades, s’insta a vetllar perquè es practiquin en un mes.

A més, proposa adaptar el nom de llits sociosanitaris a les necessitats de la població, prioritzant l’augment de places públiques. Els sindicats del sector han denunciat en reiterades ocasions la càrrega assistencial del personal sanitari i han demanat reforçar l’atenció sociosanitària. El diputat de Ciutadans per Lleida Jorge Soler va destacar la necessitat de garantir la transparència en urgències, despolititzar la sanitat i augmentar-ne el finançament.

D’altra banda, el Parlament també va aprovar una altra moció del PSC perquè la Generalitat torni a finançar les escoles bressol municipals amb almenys 1.600 euros anuals. La moció va ser aprovada amb el vot en contra de Junts pel Sí.

Les Claus

  • Moció. El Parlament va aprovar aquest dijous una moció del PSC sobre els recursos sanitaris. Un dels punts aprovats preveu fixar en 48 hores el temps d’espera màxim per programar una visita amb el metge de capçalera. En cas d’incompliment, ha de proposar un altre centre que sí que la garanteixi.
  • Esperes als CAP. Malgrat que el Parlament ja va aprovar fa un any una moció amb aquest termini màxim, les demores als ambulatoris de Lleida continuen sent molt més altes. Actualment, oscil·len entre els dos i els vint dies, depenent dels CAP.
  • Més recursos sociosanitaris. El text també insta a adaptar el nombre de llits sociosanitaris disponibles a les necessitats de la població. Amb un progressiu envelliment de la població, la demanda tendeix a l’alça.
  • Llistes d’espera. Insta a complir els temps d’espera màxims en procediments quirúrgics, proves diagnòstiques i consultes externes que, en funció de la prioritat, van des dels trenta fins als 365 dies. Pel que fa a cirurgies i visites cancel·lades, insta a reprogramar- les en el termini d’un mes.
tracking