SEGRE

INICIATIVES HABITATGE

Rehabilitació solidària

Seixanta escoltes conviuen i reparen sis pisos al costat de famílies usuàries dels serveis socials de la Mariola i el Barri Antic || Enguixen, pinten i endrecen

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Uns seixanta joves escoltes vinguts de tot Catalunya conviuen i rehabiliten durant aquesta setmana sis pisos de famílies de la Mariola i el Centre Històric, previ acord de les actuacions a dur a terme amb els treballadors socials de la Paeria que segueixen aquestes famílies. Es tracta del projecte La Murga, impulsat per Escoltes Catalans, i que a Lleida és el sisè any que es porta a terme. “A banda d’ajudar-los a rehabilitar la casa, ens permet veure diferents realitats, algunes de molt dures i complexes, i crear una empatia amb les famílies, encara que procedim de mons molt diversos”, explica la Roser, de Mataró.

“M’agrada l’experiència, perquè ajudes que la llar sigui més acollidora. En cinc dies no podem avançar gaire, però alguna cosa és alguna cosa”, explica el José Antonio, de només catorze anys. Aquests dos voluntaris actuen en un pis dels Blocs Joan Carles en el qual viu el Lorenzo al costat de la seua dona i els tres fills.

“Qualsevol ajuda és benvinguda, la casa té molts problemes d’humitats i treballar a tantes mans sempre és millor”, explica. Les principals accions que duen a terme són enguixar i pintar parets, netejar i endreçar alguna estança dels habitatges.

Els escoltes s’allotgen al col·legi Cervantes i també realitzen activitats per conèixer la realitat social i habitacional de la ciutat, participant en xarrades o tallers sobre immigració o sobre gentrificació (fenomen consistent en la modernització de barris o zones urbanes que acaba per expulsar els antics habitants). “Per a nosaltres, és prioritari acompanyar aquestes persones, encara que només sigui durant cinc dies”, explica Miquel Muniesa, coordinador de La Murga a Lleida, que assenyala la importància de la preparació prèvia al projecte. “Dos setmanes abans de la rehabilitació dels pisos amb els inquilins, pactem les actuacions i visitem amb els treballadors socials les vivendes”, indica.

En les primeres edicions de La Murga a la ciutat, la cooperació es va concentrar al Barri Antic, però s’ha anat estenent a altres barris fruit de les necessitats socials detectades. De fet, aquesta Setmana Santa els escoltes rehabiliten dos pisos dels Blocs Joan Carles, un del passeig de Ronda i tres al Centre Històric.

Els joves que rehabiliten un pis dels Blocs Joan Carles, amb la família que hi viu.

Els joves que rehabiliten un pis dels Blocs Joan Carles, amb la família que hi viu.ÒSCAR MIRÓN

tracking