SEGRE

SANITAT FINANÇAMENT

Salut amplia en 850.000 € el finançament a dotze CAP de zones desfavorides de Lleida

Rebran entre 30.000 i 200.000 euros més cada un per contractar personal i fer més activitats comunitàries || Es prioritzarà l’atenció comunitària amb infermeres i treballadors socials

El CAP d’Alpicat, que acull l’àrea de Lleida Rural Nord, és el que rep més diners extra.

El CAP d’Alpicat, que acull l’àrea de Lleida Rural Nord, és el que rep més diners extra.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Salut millorarà el finançament de dotze centres d’Atenció Primària de Lleida que considera, segons un nou model d’avaluació, que estan en entorns socioeconòmics desfavorits i que tenen un finançament insuficient. Rebran un total 850.356,77 euros, destinats sobretot a la contractació de professionals no tant de l’àmbit mèdic com de l’atenció social i comunitària (infermeres, psicòlegs, treballadors socials, educadors socials i mediadors culturals, entre d’altres). La dotació oscil·larà entre un mínim de 30.000 euros (per contractar una persona) i un màxim de 200.000, encara que el pla és a cinc anys i s’anirà consolidant i augmentaran aquestes quantitats fins que s’iguali el finançament dels CAP amb el que haurien de rebre.

Els equips d’Atenció Primària que es beneficien a Lleida són Lleida Rural Nord d’Alpicat (200.000 €), Balaguer (143.051 €), Pla d’Urgell (119.676 €), les Borges Blanques (76.698 €), Alcarràs (59.584 €), Alfarràs-Almenar (43.671 €), Tàrrega (42.918 €), Seròs (41.180 €), Primer de Maig de Lleida (33.579 €) i Lleida Rural Sud d’Albatàrrec, Bellpuig i Almacelles (30.000 € cada un).

El conseller Comín va destacar que el model busca combatre la desigualtat en salut

En el conjunt de Catalunya, es destinen a aquest pla 13 milions d’euros a cent cinquanta-cinc centres i l’objectiu, segons va destacar el conseller Comín, és combatre “les desigualtats en salut” al “discriminar positivament” les àrees de salut amb més vulnerabilitat social i econòmica.

La resta no veuran reduïts els seus fons i s’espera que en cinc anys s’aconsegueixi equilibrar el diferencial.

Fins ara, Salut ja destinava més fons als CAP en zones amb menys recursos, però el nou model “és molt més científic” i té en compte molts altres factors, no només l’envelliment i el nivell d’ingressos, sinó també d’altres, com la mortalitat prematura, la taxa d’hospitalitzacions evitables, el percentatge de població amb ocupacions manuals i el nivell d’instrucció, va assenyalar el delegat de Salut a Lleida, Jordi Cortada. A més, va destacar que es donarà autonomia als EAP perquè triïn el nombre de persones que contractarà i els seus perfils.

La dotació extra suposa una part molt petita del pressupost total i busca especialment potenciar l’acció comunitària per incidir en la prevenció. El conseller Comín va destacar que el nou model busca distribuir els recursos segons el principi d’“iguals necessitats, iguals recursos”.

Recupera part de la retallada en la cobertura de baixes als CAP Salut va anunciar aquest dimarts que l’ICS destinarà 10,9 milions d’euros a finançar la borsa de substitucions de l’Atenció Primària, que permetrà recuperar el 50% de la retallada que aquesta partida va patir el 2011 i que s’havia mantingut fins ara. Era una reivindicació reiterada del personal perquè els CAP puguin substituir les incapacitats temporals i altres absències i evitar, per exemple, que es disparin les esperes per visitar-se quan els professionals estan de vacances. La mesura, segons van destacar el conseller Comín i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha estat possible per l’aprovació dels pressupostos del 2017. Aquesta borsa de substitucions oscil·la entre els 10.000 i 94.000 euros per cada equip d’atenció primària depenent del volum del contracte de cada un. A més, Salut destinarà 22 milions en mesures destinades a millorar la salut mental en l’Atenció Primària.

tracking