SEGRE

SANITAT

Un altre CAP de Lleida obrirà de nit i els festius per alleujar l'Arnau

A Mollerussa, Balaguer o Tàrrega, que se sumarà al de Prat de la Riba de la capital || Salut limita a un dia l’estada màxima en un box d’urgències hospitalàries

Josep Montserrat (segon per l’esquerra), al costat dels altres membres de la investigació.

Josep Montserrat (segon per l’esquerra), al costat dels altres membres de la investigació.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut posarà en funcionament en els propers mesos a la província un altre Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), que funciona de nit i en festius, per alleujar l’àrea d’Urgències de l’Arnau de Vilanova i absorbir l’atenció urgent de menor gravetat. Un comitè de professionals avaluarà pròximament si l’ubiquen a l’ambulatori de Tàrrega, Balaguer o Mollerussa o si busquen una fórmula mixta. Aquest nou CUAP oferirà no només la visita mèdica, sinó serveis de radiologia i anàlisis bàsiques i comptarà amb boxes d’observació.

Actualment, només l’ambulatori de Prat de la Riba de la capital obre quan els altres CAP estan tancats i ofereix un ampli ventall de serveis. “És un model d’èxit” a Catalunya per la seua alta capacitat de resolució, va assenyalar Jordi Cortada, delegat de Salut.

El pla d’Urgències que va presentar aquest dimecres el conseller Antoni Comín preveu garantir també que, en un termini de quatre anys, l’estada màxima en un box d’Urgències als hospitals públics catalans sigui de 24 hores. “L’objectiu és que la gent hagi d’acudir menys a urgències, fomentant el treball en xarxa entre els professionals d’atenció primària, hospitalària, sociosanitària i de l’àmbit social i intensificant la prevenció”, va indicar Comín.

Durant el segon semestre d’aquest any, l’helicòpter medicalitzat començarà a operar en horari nocturn (ara només actua de dia). En aquest sentit, a Lleida s’estan adaptant els heliports de la Seu, Tremp i Vielha perquè puguin aterrar de nit. “Després de patir un ictus o un infart, els primers minuts són crucials. És una notícia excel·lent perquè permetrà el trasllat interhospitalari aeri durant tot el dia”, va dir Cortada.

D’altra banda, els CAP catalans van atendre un 4,8 per cent més d’urgències l’any passat, amb un total de 2.443.304 visites d’atenció continuada i urgent.

Les claus

  • Reducció del temps d’espera per ingressar. En 4 anys, Salut vol limitar a 24 hores l’estada màxima d’un pacient en un box d’Urgències d’un hospital públic. El primer any, preveu reduir un 10% els que s’hi estan més d’un dia.
  • Atenció telefònica en Salut Mental i Pediatria. El servei telefònic del 061 CatSalut Respon, que ofereix atenció sanitària no presencial, disposarà a partir del mes que ve d’una línia d’atenció pediàtrica les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. A l’octubre, se n’impulsarà una altra per a les patologies mentals.

Beca a un metge de Lleida per investigar en primària L’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol ha atorgat una beca a Josep Montserrat Capdevila, investigador i metge de família del consultori de Bellvís, per a un estudi sobre la bronquitis crònica (MPOC). La investigació se centrarà, va explicar el metge Josep Montserrat, a conèixer l’efectivitat de la vacuna de la grip i el pneumococ per evitar que augmenti la gravetat de la patologia que pateixen aquests pacients. “Volem aportar noves evidències de l’efectivitat que tenen a la nostra zona i amb pacients que tractem a l’atenció primària, perquè l’efectivitat de la vacuna és molt heterogènia en funció de moltes variables”, va afirmar. La investigació, que durà a terme en col·laboració amb el grup d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida, es farà a partir de bases de dades d’informació de pacients diagnosticats amb bronquitis crònica a qui es farà un seguiment per veure’n l’evolució.

tracking