SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA DOMÈSTICA

Imputats en un any dinou adolescents de Lleida per maltractar els seus pares

Els casos que acaben als jutjats s’han triplicat en els últims quatre anys

Concentració convocada dissabte passat a Bellvís per la mort d’una veïna a les mans del seu fill de 22 anys.

Concentració convocada dissabte passat a Bellvís per la mort d’una veïna a les mans del seu fill de 22 anys.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 19 adolescents de les comarques de Ponent van ser imputats el 2015 per maltractar els seus pares. Una violència que s’ha triplicat en els últims quatre anys, ja que el 2012 la Fiscalia només en va registrar sis. Les víctimes denuncien després d’anys d’agressions i s’adopten mesures com ara l’ingrés en un centre o una ordre d’allunyament.

Les agressions de fills a pares és un tipus de violència domèstica moltes vegades silenciat per les mateixes víctimes per por, dolor i vergonya. El temor que el fill acabi a la presó porta els progenitors a aguantar durant anys situacions de maltractaments i acaben acudint davant de la Policia o als jutjats totalment desesperats per demanar ajuda. En el cas de Lleida, un total de dinou menors van ser imputats el 2015 per maltractar els seus pares. Una xifra que, segons la Memòria de la Fiscalia, ha experimentat un augment alarmant i s’ha triplicat en els últims quatre anys, al passar de sis casos el 2012 als dinou del 2015.

Els Mossos d’Esquadra també han notat aquest repunt en el nombre de denúncies per menors que maltracten els seus pares i insisteixen que la violència domèstica és una xacra que continua en la nostra societat i que es dóna a tots els nivells. En la majoria dels casos, els agressors són nois i el que comença amb amenaces i insults per problemes de conductes deriva en agressions. El consum d’alcohol i drogues és habitual i acaba sent el detotante de l’agressió. En casos molt extrems, la tragèdia acaba en casos com l’ocorregut el passat 7 d’abril a Bellvís, quan un jove de 22 anys amb antecedents per violència domèstica va acabar amb la vida de la seua mare a ganivetades i va ferir el seu germà petit. Un cas similar es va donar a Lleida el 1998.

Exercida per menors i adults, un total de 47 pares van ser víctimes dels seus fills el 2015

El 70% dels agressors són nois i la denúncia arriba després de diversos episodis de mal tracte

Considerant agressors adults i menors, la Fiscalia va comptabilitzar quaranta-set pares víctimes de maltractaments per part dels seus fills el 2015. El Ministeri Públic va registrar més de 400 delictes per violència domèstica aquell any, dels quals en l’11% dels casos la relació entre víctima i agressor era paternofilial. En quatre anys, els jutjats lleidatans han atès prop de 280 pares maltractats pels seus fills, siguin adults o menors.

Mossos: “Quan van a comissaria estan desesperats i demanen ajuda” “És estrany que els pares vinguin a comissaria en la primera agressió. La immensa majoria arriba a nosaltres desesperats després de suportar anys de maltractaments.” Així ho assenyala Salvador Gallego, del Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Ponent. Segons Gallego, en el cas dels menors, es tracta d’adolescents que no accepten la disciplina marcada pels seus pares i comencen amb amenaces que poden derivar en agressions físiques.

tracking