SEGRE

SERVEIS RECURSOS

Guardians de la neteja

Dos-cents peons, operaris de màquines i conductors d’Ilnet treballen perquè carrers i racons de la ciutat es mantinguin nets || Afirmen que el seu treball “està poc valorat”, però han recuperat carteres, moneders i claus dels contenidors que retornen als seus propietaris

Part de l’equip de peons que surten diàriament a escombrar els carrers del Centre Històric i l’Eix Comercial.

Part de l’equip de peons que surten diàriament a escombrar els carrers del Centre Històric i l’Eix Comercial.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sovint, l’incivisme d’uns quants fa que la feina dels empleats de la neteja passi desapercebuda. “Passo pel mateix lloc per on ja he escombrat i moltes vegades torna a estar brut. Els lleidatans cuidem poc els nostres carrers”, explica Josep Maria, peó que es coneix al mil·límetre el Centre Històric. “T’hi trobes de tot, des de somiers, preservatius, cadires o fins i tot bosses, que han robat d’una estirada a alguna anciana i després tiren”, diu. En el cas que els peons trobin un residu voluminós, avisen l’encarregat del torn perquè un altre operari amb furgó el passi a recollir. “És un treball en cadena”, indica.

En total, cada setmana els empleats d’Ilnet recorren 2.052 quilòmetres, i són els escombriaires que van a peu els que recorren la meitat d’aquesta distància.

“Sembla que només existim després d’una manifestació o una celebració de grans dimensions com l’Aplec, però netegem cada dia”, recorda un altre operari veterà.

Fins i tot hi ha treballadors que s’han convertit en àngels de la guarda per a alguns lleidatans. “Hem aconseguit recuperar diversos moneders o claus de contenidors, després que els propietaris els tiressin per distracció. Si truquen de seguida, un camió porta el contenidor a la deixalleria, escampa tot el contingut i ho busquem. Succeeix diverses vegades a l’any”, recorden fonts de la mateixa companyia.

L’Eix, la zona més freqüentada, es neteja cada dia quatre vegadesL’Eix Comercial és, amb diferència, la zona més transitada de la ciutat, per la qual cosa els serveis de neteja hi arriben a passar quatre vegades al dia. També varien les freqüències de pas en funció de l’època de l’any. A la tardor, amb la caiguda de les fulles dels arbres, es destinen més recursos a escombrar i a l’hivern, prèvia coordinació amb la Guàrdia Urbana, no es tira aigua si la temperatura és de 2 ºC o inferior per evitar que es congeli. Pel que fa al canvi de contenidors i la redistribució que va impulsar la Paeria al novembre, Ilnet ha rebut diverses queixes, ja que “tot canvi vol el seu procés d’adaptació”, indiquen des de la firma. Les redirigeixen totes al consistori.

Part de l’equip de peons que surten diàriament a escombrar els carrers del Centre Històric i l’Eix Comercial.

Part de l’equip de peons que surten diàriament a escombrar els carrers del Centre Històric i l’Eix Comercial.ITMAR FABREGAT

tracking