SEGRE

EDUCACIÓ INICIATIVES

Els centres reforcen l'antiassetjament i donen protagonisme a l'alumnat

Augmenten els instituts en els quals els de tercer d’ESO són tutors dels de primer

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els centres educatius estan reforçant els seus mecanismes per atallar l’assetjament escolar i cada vegada donen més protagonisme als alumnes per evitar situacions de risc. En aquest sentit, cada cop són més els centres que impulsen les tutories entre alumnes grans i alumnes més joves per evitar que aquestes situacions quedin silenciades.

Els centres educatius de Lleida estan reforçant els seus mecanismes per lluitar contra l’assetjament escolar (i el ciberassetjament) i donen cada vegada més protagonisme als mateixos alumnes a l’hora de solucionar els conflictes en una fase inicial. Aquest curs, almenys tres alumnes han canviat de centre després de denunciar les seues famílies que patien assetjament. Molts instituts disposen des de fa anys de comissions de convivència i de mediadors, i en tres anys tots hauran d’elaborar un pla antiassetjament escolar, tal com va anunciar recentment la consellera d’Ensenyament, Maritxell Ruiz.

El curs passat es va posar en marxa a Lleida un programa denominat Tutoria entre Iguals. L’institut Ronda va ser el primer a desenvolupar aquesta iniciativa, que consisteix en el fet que els alumnes de tercer d’ESO són tutors d’altres de primer, amb l’objectiu d’establir entre ells una relació de complicitat que permeti prevenir i atallar situacions eventualment conflictives. Aquest curs, almenys l’institut Torre Vicens s’ha sumat a aquest programa a través del qual cada alumne de primer d’ESO té un tutor de tercer a qui acudeix quan té un problema de convivència (vegeu el desglossament).

Ensenyament va anunciar que tots els centres han de tenir un projecte de convivència en tres anys

Per la seua part, el Gili i Gaya va començar a començaments de curs a elaborar el pla de convivència, que inclourà també tutoria entre iguals (els estudiants estan rebent formació), així com un pla de mediació, i organitzarà una comissió específica antibullying quan Ensenyament concreti les seues instruccions.

Molts altres centres ja han pres mesures, com La Mitjana, que té un protocol establert de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament entre iguals, i l’institut Caparrella, que disposa d’una comissió de convivència que treballa l’assetjament i altres temes, va remarcar que hauran d’implementar més mesures per combatre el bullying, com vol la Generalitat.

El Josep Lladonosa ja ha creat una nova subcomissió de bullying per evitar “situacions desagradables abans que succeeixin”, que forma part de la comissió psicopedagògica creada fa uns deu anys, i que s’ha hagut d’activar per analitzar algun cas puntual.

El Guindàvols no té comissió específica contra l’assetjament, però sí una d’atenció a la diversitat, i el Joan Oró elaborarà un pla quan rebi instruccions d’Ensenyament.

El funcionament és simple. Quan a un alumne de primer li passa res amb un altre (per exemple, li pren l’entrepà al pati o li molesta un comentari sobre ell que han escrit a WhatsApp), ho explica al seu tutor i aquest parla amb el tutor de l’estudiant, que al seu torn parla amb el seu tutorand perquè desisteixi de la seua actitud. Es concerta una mediació entre ells i s’assoleixen uns compromisos per escrit. En casos greus és quan intervenen adults.

“La idea és tallar des de l’inici qualsevol situació, però això només es pot fer si se sap el que està passant”, va remarcar Atienza. Els estudiants dels dos cursos també fan tutoria conjunta per grups en ocasions, en les quals treballen temes concrets, com el ciberassetjament, en les quals participen també alumnes que són mediadors. I és que la prevenció també és bàsica i la formació és crucial per aconseguir que els estudiants adoptin una actitud proactiva davant de possibles situacions d’assetjament. Per això, han de ser conscients de què és abús de poder i quina és la seua repercussió en la persona que el pateix i en els que ho viuen com a “espectadors”.

“Tots els estudiants de primer d’ESO tenen un ‘germà gran” “Els alumnes, quan els passa res, ho contaran primer a un igual. No a un pare, un professor o un psicòleg. Per això cada estudiant de tercer d’ESO és tutor d’un de primer. És com si tots tinguessin un germà gran.” Ho diu Pilar Atienza, psicòloga i coordinadora de mediació de l’institut Torre Vicens, que aquest curs ha iniciat el programa de Tutoria entre Iguals, amb l’objectiu de millorar la convivència i fixar la tolerància zero cap a les situacions d’abús de poder com a eix principal del centre. Al principi del curs, els alumnes grans van rebre diverses sessions de formació i es va celebrar una gimcana amb els de primer perquè es coneguessin i formar després les parelles de tutor i tutorand.

A la fila del darrere, alumnes de tercer de l’institut Torre Vicens que fan de tutors a altres de primer (els que estan asseguts).

A la fila del darrere, alumnes de tercer de l’institut Torre Vicens que fan de tutors a altres de primer (els que estan asseguts).S.E.

tracking