SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemna per exigir 12.000 euros de més en impostos

El TSJC dóna la raó a un lleidatà que va demandar la Generalitat || Diu que l’administració va fer un peritatge irregular

Imatge de la façana del Tribunal Superior de Justícia.

Imatge de la façana del Tribunal Superior de Justícia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a un lleidatà que ha eximit de pagar 12.000 euros en impostos per una transmissió patrimonial. El denunciant, representat per l’advocat Xavier Merino, va comprar un local comercial a la capital del Segrià per prop de 147.000 euros i en va abonar 8.000 més en concepte d’Impost sobre Transmissions.

Malgrat tot, la Generalitat li va requerir que pagués 12.000 euros més en impostos al considerar que el valor de l’immoble era de 290.000 euros, és a dir, pràcticament el doble de l’import que havia pagat per adquirir-lo.

El demandant va comprar un local per 147.000 € però la Generalitat va considerar que el valor era de 290.000

El comprador va interposar una demanda davant de la sala contenciosa administrativa del TSJC al·legant, entre altres aspectes, la seua disconformitat amb el dictamen perquè el pèrit no va visitar la finca i va fer una valoració no individualitzada sinó que es va remetre a paràmetres genèrics, la superfície que figurava era errònia i s’havia prescindit de l’estat en el qual es trobava la finca que va adquirir.

El TSJC, a la sentència a la qual ha tingut accés aquest diari, apunta que “els informes pericials han d’estar motivats, ja que la comprovació i valoració efectuada per l’Administració exigeix una motivació que sigui suficient perquè l’interessat tingui ple coneixement de la valoració efectuada i pugui sol·licitar, en el seu cas, una taxació pericial contradictòria”. Així mateix, recorda que hi ha jurisprudència en el qual es determina que “no és ociós recordar que no es tracta de tenir una idea del valor de l’immoble, sinó de determinar el seu valor cert (...), cosa que exigeix una valoració individualitzada (...) i ha de justificar-se individualment la seua apreciació”. Per tot plegat, el Tribunal Superior de Justícia dóna la raó al demandant al considerar que un pèrit havia de visitar la finca, que “corresponia a l’Administració tributària demostrar, mitjançant una actuació idònia” i que, en aquest cas, “el peritatge realitzat és irregular”, per la qual cosa obliga la Generalitat a tornar-li els diners ingressats de més.

tracking