SEGRE

EDUCACIÓ

Menys d'un 25% dels alumnes d'ESO estudia religió

Segons un estudi de la UdL que constata que els centres han de treballar més la diversitat religiosa

La facultat d’Educació de la UdL va acollir ahir un seminari sobre bones pràctiques en diversitat.

La facultat d’Educació de la UdL va acollir ahir un seminari sobre bones pràctiques en diversitat.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una enquesta del grup d’investigació Anàlisi Social i Educativa de la UdL constata que menys d’una quarta part dels alumnes catalans d’ESO estudia religió catòlica al seu institut, una xifra que contrasta amb el predomini que encara té aquesta confessió entre la ciutadania. En concret, la xifra oscil·la entre un 22,58% dels alumnes de quart i un 24,38% dels de primer, encara que hi ha grans diferències entre centres concertats i públics.

En els públics, tan sols un 13,32% dels alumnes de primer cursen religió, davant un 45,75% dels que van a centres concertats. La presència d’altres confessions és anecdòtica i la majoria es decanta per l’alternativa de Cultura i Valors Ètics (46,58% a primer curs), davant de la d’Història de les Religions (14,22%).

Les dades procedeixen de l’estudi sobre bones pràctiques en diversitat cultural i religiosa en centres de Secundària de Catalunya, finançat per la direcció general d’Afers Religiosos i presentat aquest dimecres en una jornada a la UdL. L’informe, va explicar un dels seus autors, el sociòleg Jordi Garreta, constata que els centres cada vegada treballen més la diversitat cultural, en especial els que tenen més alumnat d’origen immigrant, tot i que encara hi ha un 17% que no ho fa.

En canvi, va destacar Garreta, falta una aposta més important per explicar la diversitat religiosa. “Cal parlar més de diversitat cultural i religiosa, que no es té gaire en compte i queda en segon pla, també en la formació de docents. És important comprendre les religions per entendre més bé el món”, va ressaltar.

En molts centres, s’aprofiten classes de Religió per impartir aquesta formació més àmplia sobre història i cultura de les religions, en lloc de la doctrina catòlica, malgrat que no és el que contempla el currículum, va afegir.

Les claus

  • 35% veu positiu impartir-la. Només un 35% dels docents veu positiu impartir religió.
  • Religió a la baixa. Menys del 25% dels alumnes de primer d’ES O cursen religió catòlica. Són un 13% a la pública i un 45% a la privada.
  • Docents. Sols un 53% creu que estan ben formats per atendre la diversitat religiosa. Un 88,6% considera positiu treballar-la. En canvi, només un 35% veu positiu per als alumnes cursar l’assignatura de religió (18,7% a la pública i 65,7% a la privada).
  • Diversitat. La majoria de centres treballen la diversitat cultural, però encara hi ha un 17% que no. La religiosa es treballa molt menys. 

Dos de cada tres lleidatans es consideren catòlics La religió catòlica segueix sent la confessió predominant a Lleida i a tot el país. Segons el aròmetre sobre religiositat impulsat per la Generalitat el 2014 un 65,7% dels enquestats de Lleida es van considerar llavors catòlics, per sobre del 14,5%ateus, musulmans (7,7%), cristians ortodoxos (3,5%), agnòstics (3,5%) i els evangèlics (2,5%). No obstant, en la mateixa enquesta, solun 62% es considerava una persona amb creences religioses i un 49%, practicant d’una religió.un 16,7% va a missa una vegada setmana.

tracking