Un nou pla contra el 'bullying' crearà equips d'alumnes 'vigilants' als centres educatius
LLEIDA TVTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© El Simposi d'Educació i Adolescència, organitzat per la Càtedra Abel Martínez, eaquest dijous a la UdL.
MAGDALENA ALTISENTTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Angie Hart.
MAGDALENA ALTISENTEnsenyament ha creat un nou programa d’innovació pedagògica centrat en la lluita contra l’assetjament escolar als centres educatius anomenat #aquiproubullying, que inclourà la participació activa dels estudiants. Es farà a partir de la creació d’equips d’alumnes, tant a Primària com a Secundària, que s’encarregaran de detectar possibles situacions d’assetjament en espais informals als quals els adults tenen poc accés, com per exemple els patis, el gimnàs o els grups de WhatsApp dels alumnes. Aquests grups portaran el nom d’equips guaites als instituts i equips per la convivència a les escoles. La iniciativa suposa fer un pas més en el protagonisme que ja tenen els alumnes en nombrosos centres de Secundària de Lleida, on exerceixen de mediadors en casos de conflicte.
Un altre aspecte clau del pla, que serà voluntari per als centres i es posarà en marxa a partir del curs vinent, és la formació. Els alumnes rebran setze hores –set a cinquè i sisè de Primària i nou entre primer, segon i tercer d’ESO–, mentre que les famílies en tindran unes altres dotze. El contingut serà el mateix, centrat en la detecció i la gestió de conflictes i l’ús de les xarxes socials, ja que l’objectiu, segons va ressaltar Ensenyament, és donar continuïtat a casa a la feina que es fa al centre.
El programa preveu la prevenció, detecció i intervenció davant de possibles casos d’assetjament i requerirà la implicació de tota la comunitat educativa. Així, per poder-hi participar, es requerirà un compromís d’almenys el 70% dels membres del consell escolar i haver treballat prèviament projectes de convivència o disposar ja d’un protocol contra l’assetjament. Ensenyament posarà a l’abast dels equips coordinadors de cada centre la formació, les estratègies i els recursos necessaris per elaborar el projecte i l’assessorament per al seu desenvolupament. El programa durarà dos cursos, un per fer el projecte en si i una avaluació inicial, i un altre per implementar-lo (a partir del curs 2018-2019) i poder avaluar-lo.
L’objectiu és que els centres elaborin un projecte que els permeti sensibilitzar la comunitat educativa de la importància de prevenir i eradicar l’assetjament entre iguals, formar la comunitat escolar, implicar l’alumnat, prevenir possibles casos de bullying i detectar i intervenir per frenar les situacions d’assetjament escolar. Així, no es tracta només d’actuar davant de les situacions de risc, va remarcar la conselleria, sinó també de contribuir al desenvolupament personal i social de l’alumnat durant la seua escolarització. La Generalitat va destacar que estudis recents mostren el preocupant impacte que els casos d’assetjament tenen en nens i adolescents i que l’increment de l’ús de les tecnologies ha fet augmentar de forma notable la intensitat del sofriment per als afectats.