SEGRE

SERVEIS SOCIALS EQUIPAMENTS

Principi d'acord per comprar l'antiga residència Pare Coll per a persones sense llar

El consorci que lidera la Paeria tanca la negociació amb el banc que n’és propietari, a l’espera que els seus òrgans interns validin l’operació || Acollirà una residència i centre de dia amb entre 30 i 40 places

Vista de l’edifici, situat al carrer Almodí Vell, a l’Eix Comercial, just al costat de la Catedral Nova.

Vista de l’edifici, situat al carrer Almodí Vell, a l’Eix Comercial, just al costat de la Catedral Nova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida ha tancat un principi d’acord per a l’adquisició de l’antiga residència d’estudiants Pare Coll, situada al carrer Almodí Vell, al costat de la Catedral Nova, perquè aculli el nou centre per a atenció de persones sense llar. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va confirmar que el pacte, que s’està negociant amb Banc Sabadell, propietari de l’immoble, està només pendent que una comissió interna d’aquesta entitat hi doni el vistiplau, encara que no va concretar l’import de l’operació.

La Paeria havia destinat a aquesta finalitat un milió d’euros, obtingut mitjançant una herència per a beneficència, per la qual cosa s’ha de preveure que la xifra final no superi aquesta quantitat. L’operació ha de ser validada per una comissió que vetlla pels actius procedents d’entitats nacionalitzades (en aquest cas, l’edifici era propietat de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani, ara en mans de Banc Sabadell) i ha d’aprovar la minusvàlua que suposarà per a l’entitat.

Té 2.600 metres quadrats i està situat just al costat de la Catedral Nova i de l’Eix Comercial

El projecte de centre de dia i residència per a persones sense llar l’impulsa un consorci format per la Paeria, el Bisbat, Arrels i Càritas, que es va posar en marxa l’any 2009. Inicialment, estava previst dedicar a aquesta finalitat l’edifici de l’antic convent de Santa Teresa, però finalment es va optar per aquesta altra solució, ja que la inversió total per habilitar-lo serà molt menor (entorn d’un milió i mig d’euros, davant dels 2,5 milions previstos a Santa Teresa).

L’antiga residència Pare Coll és molt més gran, ja que té 2.600 metres quadrats de superfície (600 més que Santa Teresa), la qual cosa permetrà que aculli també altres usos, com ara la seu central dels Serveis Socials, que aviat hauran de deixar l’edifici de l’antiga Audiència per a la seua transformació en el nou Museu Morera.

La residència comptarà amb entre 30 i 40 places i, en principi, la previsió de l’ajuntament és poder tancar la compra ben aviat i licitar les obres en el transcurs d’aquest any perquè pugui entrar en funcionament durant l’any que ve. El projecte buscarà fomentar la reinserció de les persones sense llar promovent-ne el desenvolupament personal. Serà complementari a un altre projecte que impulsa el mateix ajuntament, anomenat housing first, que busca també fomentar la recuperació d’aquest col·lectiu mitjançant la concessió d’un pis per facilitar que recuperin l’autoestima i l’autonomia personal. Els Serveis Socials valoraran què és el millor en cada cas.

Veïns del barri demanen que l’edifici es dediqui a altres usos La instal·lació d’un centre de dia i residència per a persones sense llar en aquest edifici del Centre Històric ha provocat l’oposició de col·lectius veïnals del barri, com per exemple la Plataforma del Pla de l’Aigua, que reclama que es destini a altres usos, com ara un alberg juvenil. Els veïns no s’oposen a la posada en marxa d’un alberg per atendre els sensesostre, però denuncien que el Centre Històric ja està saturat pel que fa a serveis destinats a l’exclusió social, la qual cosa complica la regeneració del barri. Van recollir 440 firmes per tal de demanar que es distribueixin per tota la ciutat aquests serveis i dotar de més equipaments el barri.

tracking