SEGRE

TRIBUNALS

L'Audiència condemna a un any el 'fals amic' i afirma que és massa

Proposa que se li indulti la meitat de la pena al considerar-la “excessiva” || Ha comès desenes d’estafes fent-se passar per un conegut de les víctimes a Lleida

El judici es va celebrar el passat 29 de març a l’Audiència Provincial de Lleida.

El judici es va celebrar el passat 29 de març a l’Audiència Provincial de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha imposat una condemna que el mateix tribunal considera excessiva i per això ha sol·licitat al Govern d’Espanya un indult parcial perquè la rebaixi a la meitat. Aquest cas insòlit acaba de produir-se amb la sentència que ha condemnat a un any de presó el fals amic, el conegut estafador lleidatà que ha aconseguit diners al carrer en desenes d’ocasions fent creure a les víctimes que el coneixen i demanant-los ajuda per un suposat problema familiar.

R.A.S.C., de 38 anys, va ser jutjat el passat 29 de març davant de l’Audiència de Lleida acusat d’estafar 350 euros a una dona l’any passat fent-li creure que era un cosí seu. La Fiscalia va sol·licitar una condemna de dos anys i mig de presó per un delicte d’estafa agreujat per reincidència. Aquest lleidatà ja havia estat condemnat en cinc ocasions entre gener i juny de l’any passat pel mateix tipus d’estafa, encara que en aquests casos va ser processat per delictes lleus (antiga falta). El tribunal considera acreditats els fets i li imposa una condemna d’un any de presó, que és la pena mínima que preveu el Codi Penal “per als delictes lleus d’estafa en els quals es presenti multireincidència”, que passen de ser delictes lleus, sancionats amb pena de multa, a delictes agreujats, sancionats amb la pena de presó d’un a sis anys.

“Per adequar la proporcionalitat de la pena a la veritable entitat” de l’estafa

Tanmateix, l’Audiència afirma que proposarà al Govern la concessió d’un indult parcial a l’acusat als afectes d’“adequar la proporcionalitat de la pena a la veritable entitat” al considerar-la “un excés punitiu”, una possibilitat que també preveu el Codi Penal.

El condemnat va reconèixer en el judici que demana diners al carrer fent creure a la gent que el coneixen i que ho fa pels seus fills. “Els dic el primer que se m’ocorre”, va assegurar. Per la seua part, la víctima va relatar que l’estafador es va fer passar per un nebot al qual feia temps que no veia i “em va explicar que havia mort la seua mare i que havia d’anar a Barcelona per al funeral i no tenia diners”.

Els Mossos atribueixen desenes de denúncies al fals amic de Lleida i fa temps que li segueixen la pista. El nombre de casos que els arriben és “exagerat”, però tot i així creuen que moltes víctimes no han denunciat per vergonya.

Les claus

  • Un ‘professional’ multireincident. Amb la condemna de l’Audiència l’home ja acumula sis condemnes des de l’any passat. En els altres cinc casos va ser enjudiciat per un delicte lleu (antiga falta). Els Mossos han instruït 25 causes i investiguen dos casos aquest any. Molts d’altres no s’han denunciat per vergonya.
  • D’un a sis anys de presó. La modificació del Codi Penal agreuja els delictes d’estafa quan l’acusat ja ha estat condemnat en tres ocasions anteriors i preveu penes d’un als sis anys de presó. L’Audiència li ha imposat la mínima però la considera excessiva. 
tracking