SEGRE

SALUT

Lleida va registrar 56 casos de tos ferina i 21 de galteres l'any passat

Són les infeccions sotmeses a vacunació amb més incidència, ja que la vacuna no és del tot efectiva || També hi va haver 45 malalts greus de grip i 3 de meningitis

Imatge d’arxiu d’una persona vacunant-se a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una persona vacunant-se a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les comarques de Lleida van registrar un total de 56 casos de tos ferina, 45 casos greus de grip i 21 de galteres (parotiditis) durant l’any passat. Són malalties infeccioses (i contagioses) de declaració obligatòria que estan sotmeses a programes de vacunació, però que no estan del tot eradicades, com sí que va succeir el 2016 amb el xarampió i la rubèola, que van registrar zero casos. També hi va haver tres casos de meningitis, 2 d’hepatitis A i 1 d’hepatitis B.

“En general, els números són petits i tendeixen progressivament a la baixa, encara que alguns com la tos ferina i la parotiditis costen més de controlar perquè l’efectivitat de la vacuna no és tan alta com d’altres i al ser molt contagioses de vegades es donen algunes agregacions de casos”, va afirmar el cap d’Epidemiologia de Salut a Lleida, el doctor Pere Godoy. Precisament, per evitar que es donin casos de tos ferina en nadons, molt més greus que en adults o nens grans, s’ha començat a recomanar la vacunació a embarassades en l’últim trimestre de gestació, perquè passin anticossos al nadó.La meningitis és potencialment més greu, però el nombre de casos registrats (3) és molt menor. Les xifres, va destacar Godoy, són similars a les d’anys anteriors.

Altres infeccions sense vacuna registren més casos, com la tuberculosi, amb 80 a l’any, o el VIH, amb 30

També hi ha altres malalties infeccioses de declaració obligatòria que no estan sotmeses a vacunes, cosa que fa més complicat combatre-les. Destaca, per exemple, la tuberculosi, amb uns vuitanta casos anuals, una xifra que va reduint-se però molt lentament. Quan se’n detecta algun, s’aplica tractament preventiu a les persones que tenen contacte amb l’afectat. També hi ha una trentena de casos de contagi pel VIH a l’any. En aquest cas, és necessari prevenir la transmissió sexual, va apuntar Godoy.

Les claus

  • Malalties. Les principals malalties infeccioses són de declaració obligatòria per monitorar-ne l’evolució. Entre les que estan sotmeses a programes de vacunació, la més freqüent a Lleida l’any passat va ser la tos ferina, amb 56 casos, seguida dels casos greus de grip (45) i de la parotiditis o galteres, amb 21.
  • Vacunes. En general són molt efectives i permeten que hi hagi pocs afectats. Per exemple, dels 45 casos de grip greus de l’any passat, 41 van ser persones no vacunades. La de la tos ferina no és tan efectiva com d’altres i ha començat a aplicar-se a embarassades per prevenir que s’infectin els menors de dos anys, ja que a aquesta edat la malaltia és molt més greu.
  • Antivacunes. Són pocs, però resulta preocupant perquè redueixen l’efecte barrera de la immunització.

L’impacte dels antivacunes és petit, però hi ha alguns casos L’impacte dels col·lectius antivacunes és escàs a Lleida, però hi ha algun cas aïllat de famílies els fills de les quals no s’havien vacunat i han emmalaltit. “Afortunadament el percentatge de famílies que no es vacunen és baix. És producte de l’èxit de les vacunes que al reduir tant algunes malalties han reduït també la percepció de risc i es dóna la paradoxa que temen més la vacuna que la malaltia”, va apuntar Godoy. Aquesta conducta “imprudent” comporta riscos no només per a l’afectat sinó per a altres nens, per exemple amb immunodeficiències, que no poden vacunar-se i han de confiar en l’“efecte barrera” que suposa la immunització de grup.

tracking