SEGRE

HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA

Doblen boxes a Urgències i reobren llits davant l'augment de pacients

El personal denuncia “saturació crònica” de l’àrea i la direcció diu que és puntual

Obres d’ampliació de la unitat de salut mental infantil.

Obres d’ampliació de la unitat de salut mental infantil.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospital Arnau de Vilanova ha reobert aquests dies diverses habitacions que normalment estan fora de servei davant de l’augment de pacients a Urgències, que al seu torn ha doblat la majoria dels boxes. Fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS) van subratllar que la reobertura de llits és una mesura “habitual” quan es produeixen pics de pressió assistencial i que “són poquíssims” els casos en què un malalt passa més de 24 hores a Urgències.

El personal demana reobrir la Unitat de Curta Estada per alleujar Urgències i la direcció no ho veu necessari  

No obstant, els sindicats afirmen que la saturació d’aquesta àrea és crònica i reivindiquen mesures immediates i permanents per solucionar-la. “L’estiu passat va ser caòtic a Urgències, vam sol·licitar que reobrin de forma permanent almenys quinze llits que ara estan tancats i que es reforcin amb més personal. Els treballadors pateixen una càrrega assistencial que és inassumible i que acaba repercutint no només en la seua salut, sinó també en la dels pacients”, assegura Amparo Loren, de CCOO.

Treballadors d’aquesta unitat van explicar que aquesta setmana “està sent especialment intensa” de malalts. Sense anar més lluny, dimarts, per exemple, es van arribar a doblar 23 dels 26 boxes d’Urgències, és a dir, tots els que permeten per les seues prestacions tècniques i mèdiques acollir dos pacients.

La junta de personal també insisteix que una altra mesura que ajudaria a alleujar Urgències seria la reobertura de la Unitat de Curta Estada (UCE), desmantellada amb les retallades. Diuen que ajudaria a drenar pacients d’Urgències sense ocupar llits d’hospitalització convencional. “En dies com els d’aquesta setmana, s’utilitzaria. Altres hospitals del país compten amb una UCE i estalvien recursos i despeses sanitàries”, asseguren des de Metges de Catalunya. L’ICS, tanmateix, discrepa. Argumenta que no cal perquè l’Arnau i el Santa Maria reobren de forma immediata tots els llits d’hospitalització que són necessaris i afirmen que el conjunt de l’hospital actua de forma coordinada amb Urgències, la qual cosa fa que aquest servei pateixi menys col·lapses que en altres hospitals catalans.

Amplien la unitat de psiquiatria infantil i juvenil del Santa Maria L’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) ha iniciat les obres d’ampliació dels espais destinats a la unitat de psiquiatria infantil i juvenil, l’única que hi ha a Lleida, ubicada a l’hospital Santa Maria. Els treballs se centren en la reforma dels espais interiors per crear una zona de despatxos, sales per a activitats i un jardí d’ús exclusiu per als ingressats. Al juny començarà la reforma dels espais d’hospitalització, que passaran de quatre a dotze llits i incorporaran les unitats de crisi d’adolescents i de subaguts adolescents. Això permetrà evitar trasllats d’adolescents amb trastorns alimentaris a Barcelona i també permetrà potenciar la investigació en aquest camp. L’increment de llits es farà progressivament fins al mes de setembre. Les obres costen 100.000 euros i les finança la Diputació.

tracking