SEGRE

URBANISME

La Paeria preveu expropiar l'ús de pisos buits de bancs si no els cedeixen

Mesura prevista en la llei per poder destinar els habitatges a lloguer social

L’edifici del passeig de Ronda on hi ha més d’una quinzena de pisos buits o okupats.

L’edifici del passeig de Ronda on hi ha més d’una quinzena de pisos buits o okupats.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida expropiarà l’ús temporal d’habitatges buits de propietat bancària si les entitats financeres no els cedeixen per destinar-los a lloguer social. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, afirma que estudien tirar endavant aquesta mesura prevista per la llei si fracassen les negociacions amb els bancs.

La Paeria té la intenció d’expropiar temporalment l’ús d’habitatges buits de propietat bancària per destinar-los a lloguer social, tal com preveu la llei, si les entitats financeres no estan disposades a cedir-los voluntàriament.

Així ho afirma el tinent d’alcalde d’Urbanisme de l’ajuntament de Lleida, Fèlix Larrosa, encara que precisa que “hauríem d’intentar que col·laboressin [els bancs]”, i considera que “amb bona voluntat es poden resoldre [les cessions]”. Larrosa recorda que l’expropiació de l’ús temporal dels pisos desocupats està prevista a la llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió social i apunta que estudiaran aquesta possibilitat amb els serveis tècnics i jurídics municipals.

Actualment negocia amb diversos bancs la cessió de pisos buits en un bloc de Ronda i a la Mariola

La llei, aprovada a finals de l’any passat al Parlament de Catalunya, preveu aquesta mesura per poder donar als pisos un ús social en un termini d’entre quatre i deu anys. Indica també que el cost de la rehabilitació de l’habitatge, en cas que sigui necessària, serà a càrrec de l’entitat bancària, i els pisos hauran d’estar inscrits en el registre d’habitatges buits o situats en municipis amb necessitats de pisos socials, com és el cas de la capital del Segrià.

Actualment, la borsa municipal de vivenda consta d’uns cinc-cents pisos i la Paeria negocia amb entitats financeres per tal d’augmentar el parc. Larrosa confirma que estan negociant amb diversos bancs la cessió d’habitatges en diferents immobles, com per exemple en el d’apartaments situat al passeig de Ronda, al costat de l’hipermercat Carrefour, on n’hi ha disset de buits i molts estan okupats, tal com va publicar aquest diari.

Expropia finques a la Sareb per 40.500 euros per destinar-les a noves construccions  

Per aquesta raó, indica que han d’estudiar la “situació social” dels okupes per poder comprovar “si es pot regularitzar i de quina manera”. També negocien cessions en altres zones de la ciutat, com a la Mariola, un barri que concentra una bona part de l’okupació a Lleida, sobretot als antics blocs Ramiro Ledesma (ara Grup Mariola). Un altre dels barris amb una gran incidència d’habitatges okupats és la Bordeta.

L’ajuntament també negocia la incorporació de solars al patrimoni municipal, en aquest cas al Centre Històric, per tal de crear “àrees d’innovació social” en les quals es pugui facilitar la construcció de nous edificis per a famílies o col·lectius com ara joves o persones grans, i en ocasions ha recorregut per fer-ho possible a l’expropiació.

Les dades

  • 500 habitatges. Formen part actualment de la borsa municipal de vivendes a la ciutat de Lleida que la Paeria destina a lloguer social.
  • 4-10 anys. És el termini que la llei permet destinar a lloguer social els pisos buits de bancs als quals s’expropiï l’ús temporal. 

Les claus

  • Dret a l’habitatge. La llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió social, aprovada pel Parlament a final de l’any passat, permet expropiar l’ús temporal de pisos buits de bancs.
  • Tribunal Constitucional. Aquesta normativa va modificar mesures previstes en la llei anterior, que va suspendre el Tribunal Constitucional, com ara l’obligació dels bancs de cedir obligatòriament pisos buits a la Generalitat o a ajuntaments.

Solars al Barri Antic per a noves promocions En el cas del Barri Antic, la Paeria està optant per incorporar solars al patrimoni municipal destinats a promoure-hi després la construcció d’edificis per atreure nous residents i revitalitzar d’aquesta manera la zona. Per aconseguir algunes de les finques, l’ajuntament ha hagut de recórrer a l’expropiació, com en el cas de les finques dels números 11 i 13 del carrer Galera i 4 i 6 del de l’Ereta, que va expropiar a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), l’anomenat banc dolent, per 40.556,41 euros. La voluntat de la Paeria és promoure sis “àrees d’innovació social”, la primera entre els carrers esmentats i la segona, que també està en marxa, entre la plaça del Dipòsit i el carrer Assalt. El tinent d’alcalde d’Urbanisme assegura que aquestes aquestes noves promocions “han de donar continuïtat a la trama històrica del barri”, així com seguir “criteris d’eficiència econòmica i energètica”. La idea és afavorir la incorporació en el Centre Històric de segments de població com ara famílies, joves o persones grans, impulsar sistemes depromoció conjunta de caràcter cooperatiu i construir habitatges singulars que donin resposta a les seues necessitats.

tracking