SEGRE

SERVEIS

Denuncien traves a petites funeràries per traslladar difunts des de l'hospital Arnau

Una d’ubicada a la Val d’Aran, assessorada per l’associació Esfune, afirma que l’hospital opta per la de la ciutat de Lleida sense donar opció d’altres a les famílies || El centre assegura que treballa amb totes

La façana de l’hospital Arnau de Vilanova.

La façana de l’hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una funerària de la Val d’Aran, assessorada per l’associació de petites funeràries de Catalunya Esfune, denuncia traves de l’Arnau de Vilanova a l’hora d’encarregar-se del trasllat de difunts perquè, asseguren, l’hospital opta preferentment per la funerària de la capital del Segrià, La Lleidatana, sense que les famílies puguin escollir, vulnerant d’aquesta manera la llei de liberalització del sector funerari.

La responsable de la funerària denunciant, Paula González, afirma que l’Arnau “elegeix directament” La Lleidatana, en detriment d’altres de petites, encara que el difunt no sigui de Lleida capital, fet que repercuteix en el preu que les famílies han de pagar pel servei. Això és, paguen una funerària pel trasllat del cadàver i una altra per la resta dels serveis funeraris. Destaca que va enviar un burofax a l’Arnau exposant que no se li havia permès encarregar-se d’un trasllat i “em van respondre que l’ordenança de serveis funeraris de l’ajuntament de Lleida diu que per recollir-lo cal tenir una autorització”.

Per la seua part, l’hospital assegura que respecta la liberalització del sector i treballa amb totes les funeràries, encara que més amb la de la capital pel volum de morts, i remarca que qualsevol funerària que tingui autorització per treballar en el seu municipi pot anar a l’Arnau a buscar un difunt. L’hospital atén a l’any 94.000 urgències, dóna 24.000 altes (de pacients ingressats) i registra 780 defuncions.

El seu director, Jaume Capdevila, va manifestar a TV3 que no han rebut mai cap queixa formal i que si hi ha hagut algun error han estat puntuals i involuntaris. “Sí que és possible i admeto algun error, que per inèrcia s’hagi dirigit a La Lleidatana, i demano disculpes. Estic segur que després les funeràries es deuen haver posat d’acord”, va destacar.

Asseguren que es vulnera la llei que va liberalitzar el sector i que suposa un sobrecost per a les famílies

El president d’Esfune, Aureli Sánchez, subratlla que recolzen aquesta funerària de la Val d’Aran davant del “monopoli” del sector a Lleida i anuncia “actuacions contundents” per denunciar aquesta situació que afectaran l’Arnau i l’ICS, i també la Paeria, “per la il·legalitat de l’ordenança funerària”, al no haver-la adaptat a la llei del Parlament aprovada l’octubre del 2010, que donava de termini sis mesos als ajuntaments. Sánchez apunta que passa el mateix en altres localitats, com Tarragona o Barcelona, i que el 2015 ja van denunciar “contractes d’exclusivitat a Barcelona entre funeràries, hospitals i geriàtrics”.

La dada

  • 780 defuncions. A l'Hospital Arnau de Vilanova es registra aquest nombre de defuncions a l'any.

L’entitat preveu accions legals contra la Paeria i l’hospital L’associació Esfune, que agrupa petites funeràries catalanes, anuncia que aviat iniciaran “actuacions legals” per reclamar a la Paeria l’adequació a la legalitat vigent de l’ordenança municipal de serveis funeraris; a l’hospital Arnau de Vilanova, el compliment estricte de la legislació pel que fa a informació al ciutadà, i a l’Institut Català de Salut, perquè obri un expedient informatiu. El president de l’entitat, Aureli Sánchez, recalca que defensen els interessos de la funerària de la Val d’Aran denunciant, així com de tots els usuaris dels serveis funeraris de Lleida.

tracking