SEGRE

SANITAT PRESTACIONS

Salut no aconsegueix contractar en gairebé dos anys cap cirurgià pediàtric per a l'Arnau

Des que el 2015 va firmar un conveni amb l’hospital Vall d’Hebron per tenir una delegació d’aquest servei || Actualment, un especialista de Barcelona ve dos vegades al mes per operar nens

Professionals i usuaris demanen ampliar el servei de cirurgia pediàtrica a l’Arnau.

Professionals i usuaris demanen ampliar el servei de cirurgia pediàtrica a l’Arnau.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut assegura que fa gairebé dos anys que busca un cirurgià pediàtric per a l’hospital Arnau de Vilanova.

El cirurgià del Vall d’Hebron practica cirurgies de baixa complexitat, com ara hèrnies o fimosi per practicar intervencions de baixa complexitat a nens – “però no ha pogut trobar professionals amb el perfil adequat”. Així ho afirma el conseller Antoni Comín en una resposta parlamentària al diputat de Cs per Lleida Jorge Soler, en la qual detalla que dos vegades al mes un cirurgià pediàtric del Vall d’Hebron es desplaça a l’hospital lleidatà per practicar aquest tipus d’operacions.

Aquesta col·laboració entre els dos centres existeix des de fa una dècada. No obstant, un conveni firmat el 4 de setembre del 2015 implicava que l’Arnau passava a convertir-se en un servei estès de l’àrea de Cirurgia Pediàtrica de l’hospital de Barcelona, la qual cosa, a la pràctica, hauria de traduir-se en una ampliació d’aquest servei. Tanmateix, no ha estat així. L’especialista de Barcelona acostuma a realitzar intervencions de poca complexitat, com ara fimosis o hèrnies inguinals o umbilicals, ja que les més complexes es deriven a altres hospitals de la capital catalana (vegeu el desglossament).

Per la seua part, fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS) van corroborar la dificultat de trobar cirurgians pediàtrics i van indicar que estan intensificant la recerca entre metges residents que acaben de finalitzar l’etapa de formació perquè puguin cobrir aquesta atenció a l’Arnau. “La nostra intenció és reforçar el servei, però falten professionals.” En canvi, l’hospital sí que disposa d’anestesistes pediàtrics, especialistes necessaris per a aquest tipus d’intervencions. La idea de l’ICS és que hi hagi més professionals que permetin ampliar substancialment les dos jornades mensuals d’operacions en funció de les necessitats, encara que el servei continuaria depenent de l’hospital Vall d’Hebron.

Per la seua banda, el diputat Jorge Soler va qualificar de “vergonyosa” la resposta del departament, que es basa en l’absència de professionals per justificar la falta d’un servei de cirurgia pediàtrica en condicions a la província. Soler va recordar que és una reivindicació històrica i va subratllar que demostra una planificació “extraordinàriament nefasta”.

Actualment, el cirurgià pediàtric del Vall d’Hebron també passa consulta alguns dimarts a l’Arnau i per a les intervencions quirúrgiques compta amb el suport d’un cirurgià general.

Derivades setanta intervencions a l’any a centres de la capital catalana Un total de setanta nens van ser derivats a diferents hospitals de Barcelona per ser intervinguts quirúrgicament durant l’any 2014, segons les últimes dades disponibles de Salut. En concret, són de les especialitats de pediatria general, neurocirurgia, otorinolaringologia, traumatologia, UCI neonatal, unitat de nounats i unitat de teràpia intensiva. L’ampliació del servei de cirurgia infantil és una reivindicació històrica d’usuaris i treballadors de l’Arnau de Vilanova. De fet, almenys fins al 2014 l’hospital no podia fer operacions a nens de menys de trenta quilos, que han de ser traslladats a altres centres de Barcelona, la qual cosa ocasiona molèsties a les famílies. D’altra banda, val a destacar que el projecte d’ampliació de l’UCI de l’Arnau de Vilanova preveu l’atenció de pacients crítics pediàtrics, un tipus de servei que ara no presta i que obliga a derivar els petits a altres centres de la capital catalana.

tracking