SEGRE

CIMERA A MADRID

Paeria i Adif desencallen el pla de l'estació i prioritzaran la nova terminal d'autobusos

També es canviaran usos del sòl i guanyarà pes el comercial, en detriment del residencial i les oficines || Es reactivarà la comissió de seguiment, després d’anys sense reunir-se, per impulsar el pla

Imatge de la reunió d’ahir amb representants d’Adif, de la Paeria, la Generalitat i el PP.

Imatge de la reunió d’ahir amb representants d’Adif, de la Paeria, la Generalitat i el PP.ADMINISTRADOR DE INFRAESTRUCTURAS FERROVIARIAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el president d’Adif, Juan Bravo, van acordar aquest dimecres a Madrid desencallar el pla especial de l’estació de Lleida, la gran operació urbanística de desenvolupament de l’entorn de l’estació de trens, que està parada des de la inauguració del parc del cobriment de les vies i el pont de Príncep de Viana el 2010. Ros va destacar que la prioritat serà la posada en marxa de la nova estació d’autobusos a l’avinguda del Segre, que ha de substituir l’obsoleta terminal actual del carrer Saracíbar i millorar la intermodalitat. La Generalitat, que va participar en la reunió amb la presència del secretari de Mobilitat, Ricard Font, es va comprometre recentment a tenir-la llesta el 2020, però per fer-ho és necessari que Adif completi al seu torn la desafectació dels terrenys de l’ús ferroviari. Aquest procés s’abordarà de forma global amb la resta dels terrenys que s’han de desafectar per al seu desenvolupament urbanístic per als diferents usos previstos, va assenyalar Ros.

Per aconseguir-ho, es reactivarà la comissió de seguiment del pla especial, que feia anys que no es reunia. Pròximament se’n designaran els membres, que tindran com a principals objectius actualitzar els usos dels diferents polígons d’actuació del pla; definir el procediment desafectació dels terrenys d’Adif; buscar les fórmules urbanístiques de gestió més adequades, i fixar un calendari de les actuacions, en especial la de l’edifici que ha d’acollir l’estació d’autobusos.

Ros destaca la col·laboració entre administracions i la bona voluntat d’Adif i Generalitat per avançar

Quant a l’actualització d’usos, Ros va apuntar que és necessari adaptar-los a la situació actual, cosa que probablement comporti un augment de la superfície comercial, que té avui més sortida en el mercat immobiliari, mentre es redueix el sòl per a habitatges i oficines. I és que el finançament de totes les obres del pla –que també inclou ampliar el cobriment de vies fins a l’estació– depèn de les plusvàlues obtingudes amb la venda de terrenys, que fins ara no s’han materialitzat. “L’important és que ens hem assegut tots a la taula i ens hem posat d’acord per tornar a tirar endavant el pla”, va afirmar Ros.

La trobada també va comptar amb la participació del tinent d’alcalde Fèlix Larrosa; dels directius d’Adif Miguel Nieto i Alfredo Cabello; del director d’Urbanisme de la Paeria, Joan Blanch, i del diputat del PP per Lleida, José Ignacio Llorens, que es va congratular pel pacte i va destacar que beneficiarà tots els lleidatans.

Un projecte que afecta gairebé 14 hectàrees i que preveu 681 pisos El pla de millora urbana de l’estació, aprovat en la seua última versió el 2008, preveu l’ordenació d’un ampli sector de la ciutat a l’entorn de l’estació de trens. Inclou una superfície total de 135.928 metres quadrats, amb un sostre edificable màxim de 149.518 m². En aquesta zona està previst ubicar un total de 681 habitatges (un 40% de protecció oficial), encara que en els gairebé nou anys de vigència del pla, que han coincidit amb la crisi del sector immobiliari, no se n’ha promogut cap. A banda del sòl residencial (57.885 m² de sostre edificable), estan previstos 92.758 m² de sòl terciari (incloent-ne 24.000 en format de centre comercial), 47.198 m² d’espais lliures i 10.540 d’equipaments. Pel que fa a les infraestructures, preveu completar el cobriment de les vies fins a l’estació i la nova terminal d’autobusos, encara que tot plegat s’ha de pagar amb les plusvàlues generades.

tracking