SEGRE

PROTESTA

Denuncien retallades a interins que afecten milers de docents de Lleida

Els sindicats estimen que a Ponent hi ha uns 8.000 inscrits a la borsa d’interinitats i substitucions || Asseguren que Ensenyament redueix els seus drets el curs vinent

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una trentena de representants de la majoria dels sindicats d’ensenyament (USTEC-STEs, CCOO, Aspec-Sps, CTG i Anpe) van protestar aquest dijous davant de la delegació de la Generalitat a Lleida contra les retallades de drets laborals que patiran els interins i substituts el curs vinent, després de les noves mesures previstes per la conselleria d’Ensenyament. Asseguren que agreugen la precarietat i la temporalitat d’aquests docents, que representen el 32% del total de la plantilla a Catalunya, és a dir, 23.406 docents (la interinitat és més baixa a Lleida, del 20%, un miler).

Entre les mesures anunciades, destaquen que el criteri d’adjudicació de plaça per als centres d’alta complexitat serà únicament l’entrevista, sense tenir en compte l’antiguitat ni els mèrits. “És un criteri subjectiu, propi de l’empresa privada. L’any passat, un 82% de les adjudicacions d’estiu es van fer a dit, a elecció de la direcció del centre”, va explicar Jaume Añé, portaveu d’USTEC-STEs.

Un 20% de la plantilla docent a Lleida és interina i recorden que Europa demana que sigui del 8%

També subratllen que els docents no podran congelar la plaça si renuncien a una substitució (encara que sigui de tres setmanes) perquè tenen una altra feina i que els aspirants a substituts i interins hauran de realitzar un mínim de trenta peticions de centres, la qual cosa els impedeix delimitar les preferències per exercir en un territori determinat.

Els sindicats del sector calculen que entre 8.000 i 10.000 docents lleidatans estarien inscrits a la borsa d’Ensenyament per a interins i substituts. Durant la concentració a Lluís Companys, van criticar que l’oferta pública de 2.000 places prevista pel Govern és completament insuficient. “Una sentència europea fixa la temporalitat laboral en el 8%, però a Catalunya és del 32% en educació. La reducció d’una hora lectiva a la setmana dels docents a partir del curs que ve obligarà a contractar més interins, per la qual cosa aquest percentatge podria augmentar fins al 40%”, van assegurar els sindicats convocants.

Per aquesta raó, demanen que l’oferta pública fins al 2020 sigui de prop de 18.000 docents. També van demanar que es reverteixin les retallades.

Les claus

  • Adjudicacions d’estiu. El Govern ha canviat els criteris d’adjudicació de places a interins i substituts a partir del curs vinent. Els sindicats lamenten que no es tinguin en compte els mèrits i l’antiguitat dels aspirants i que prevalguin els criteris subjectius.
  • Interins a Lleida. A Lleida, un 20% dels docents són interins, però els inscrits a la borsa podrien ascendir fins als 10.000.
  • Oposicions. Les 2.000 places anunciades pel Govern són “insuficients”, segons els sindicats, i sol·liciten que siguin 18.000 fins al 2020. 
Els concentrats van escriure amb guix lemes contra la precarietat davant la delegació de la Generalitat.

Els concentrats van escriure amb guix lemes contra la precarietat davant la delegació de la Generalitat.LLEONARD DELSHAMS

tracking