SEGRE

EDUCACIÓ

Adéu a les notes del 0 al 10 a Primària des d'aquest mateix curs

Ensenyament les substitueix per una nova nomenclatura que va des de ‘no-assoliment’ fins a ‘assoliment excel·lent’ || En el marc de l’aprenentatge per competències

Cada any s’avaluen les competències dels alumnes de Primària.

Cada any s’avaluen les competències dels alumnes de Primària.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Totes les escoles catalanes han d’aplicar a final d’aquest curs el nou model d’informe d’avaluació basat en les competències bàsiques fixades en el currículum de Primària, que elimina les notes numèriques del 0 al 10 i les substitueix per la nomenclatura no-assoliment, assoliment satisfactori, assoliment notable i assoliment excel·lent, tal com va avançar aquest diari l’octubre passat.

Així ho va explicar aquest dimarts la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, després del Consell Executiu i va remarcar que es tracta de la “culminació del procés d’aprenentatge per competències”.

Els pares elogien que s’ampliï la valoració de cada àrea amb informació més detallada

Aquest nou sistema deriva de l’Ordre d’Avaluació aprovada el 2016 i estableix com a referències en els àmbits lingüístic, matemàtic, de coneixement del medi, artístic, educació física i educació en valors si l’assoliment dels alumnes és excel·lent, notable, satisfactori o no assolit.

A més a més, al final de cada cicle, a segon, quart i sisè de Primària, també s’avaluarà l’autonomia dels nens, la seua iniciativa personal i emprenedoria i l’àmbit digital. “No és un canvi de la numeració sinó un canvi profund en el sistema educatiu”, va subratllar Ruiz, per a qui aquest model d’avaluació permetrà conèixer millor el moment del procés d’aprenentatge en el qual se situa l’alumne i preveure les dificultats amb què es pot trobar.

Va destacar també la consellera que aquest sistema atorga una informació més àmplia, ja que de cada àmbit s’avaluen diverses dimensions, i va criticar que el Govern central tingui recorreguts els decrets de currículum.

La presidenta a Lleida de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya, Elisa Solé, va restar importància al canvi de les notes numèriques per la nova nomenclatura. Així mateix, va elogiar que s’ampliï la valoració de cada disciplina. Per exemple, en llengua es valorarà per separat la comprensió lectora, l’escrita i l’oral, entre altres qüestions.

Alumnes podran passar de curs amb dificultats d’assoliment L’informe d’avaluació segons aquest nou sistema també determinarà la possibilitat de passar de curs per a aquells alumnes amb dificultats d’assoliment en cas que el professorat consideri que, amb els suports corresponents, l’alumne pot assolir les competències. També contempla la possibilitat que l’estudiant es quedi un curs més al llarg de tota la Primària i en el cas d’alumnes amb altes capacitats, flexibilitzar la seua permanència en un curs tota l’etapa. Per a tots dos casos, s’haurà d’elaborar un pla individualitzat. D’altra banda, en aquest sentit la Generalitat ha elaborat un document adreçat a les famílies dels alumnes que es repartirà als centres educatius en els quals s’expliquen els continguts i objectius de les avaluacions per competències.

tracking