SEGRE

SALUT MOBILITAT

Fronteres sanitàries

La prescripció i la posterior dispensació de medicaments entre diferents comunitats autònomes es complica perquè els disset sistemes informàtics no estan integrats || Catalunya preveu adaptar-lo el 2018, amb una prova pilot en una farmàcia de la Pineda pel seu turisme

La recepta electrònica permet consultar al moment en el sistema informàtic el copagament i els descomptes de l’usuari.

La recepta electrònica permet consultar al moment en el sistema informàtic el copagament i els descomptes de l’usuari.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Mentrestant, la conselleria de Salut recomana als pacients adquirir amb temps els medicaments que necessiti durant el període que preveu ser fora. També hi ha una altra alternativa: demanar al mateix ambulatori la recepta en paper, el format de la qual sí que té validesa a tot Espanya. En aquest cas, els farmacèutics poden aplicar el copagament corresponent (que varia a cada territori). “És incoherent que en plena era dels avenços tecnològics la recepta electrònica hagi afegit barreres a la dispensació de medicaments. Sobretot ho pateixen les farmàcies ubicades en zones turístiques, com poblacions del Pirineu o nuclis costaners que reben l’afluència de molts viatgers”, manifesta Josep Aiguabella, president del Col·legi de Farmacèutics de Lleida. Altres professionals consultats asseguren que tenen més problemes que fa trenta anys per dispensar medicaments a causa de “contínues fallades” en el sistema informàtic.

Segons ha pogut saber aquest diari, la farmàcia Masot Roigé, a la Pineda, realitzarà una prova pilot al setembre per posar a prova la integració del sistema informàtic català amb la resta d’Espanya.

Els farmacèutics assenyalen que són habituals les fallades informàtiques i confien que es resolguin

Segons fonts de la Generalitat, la previsió és que el sistema estigui implementat a començaments del 2018.

Les comunitats que ja han fet els deures en matèria d’interoperabilitat de la recepta electrònica són les Canàries, Extremadura, País Valencià, Galícia, Navarra, La Rioja i, des del mes passat, Aragó, segons dades facilitades pel ministeri de Sanitat.

Més enllà d’aquests obstacles a l’hora d’adquirir un medicament en una altra comunitat autònoma, que sembla tenir els mesos comptats, val a destacar que l’assistència sanitària està garantida en qualsevol centre de la xarxa sanitària pública del territori espanyol presentant la targeta sanitària individual. L’usuari desplaçat ha d’estar donat d’alta al Sistema Nacional de Salut.

La sol·licitud pot tramitar-se via online al web de la Seguretat Social i es rep a casa en un termini de deu dies. A més, l’Estat espanyol té convenis bilaterals d’assistència sanitària amb Andorra, Xile i el Brasil. En altres països, qualsevol assistència sanitària anirà, inicialment, a càrrec del pacient. Hi ha

companyies d’assegurances que ofereixen cobertures mèdiques adequades al país de destinació, amb diferents nivells i validesa d’aquesta.

tracking