SEGRE

EDUCACIÓ

Alumnes del Gili planten un professor pel seu discurs homòfob

L’institut ho notifica a Ensenyament, que diu que el docent ja s’ha disculpat

Imatge d’arxiu d’una protesta contra l’homofòbia convocada per entitats lleidatanes.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra l’homofòbia convocada per entitats lleidatanes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Alumnes d’ESO de l’institut Gili i Gaya van abandonar dilluns la classe de Filosofia en protesta per comentaris homòfobs del seu professor, que va dir que “l’homosexualitat és antinatural”. Els estudiants van informar-ne el centre, que ha posat el cas en mans d’Ensenyament. La conselleria no hi preveu actuar perquè diu que el docent s’ha retractat.

Pocs dies després que esclatés la polèmica pels comentaris homòfobs del bisbe de Solsona, ara són adolescents d’un institut de Lleida els que han dit prou davant d’aquest tipus de discursos. Els alumnes de Filosofia de quart d’ESO de l’institut Gili i Gaya van plantar el seu professor dilluns com a protesta.

Segons van confirmar aquest dimarts des del centre, la polèmica va arribar quan es va iniciar un debat a la classe sobre l’amor i el professor, Santiago Fernández Burillo, només es referia a la relació afectiva entre un home i una dona. Llavors, un alumne li va preguntar sobre l’amor entre dos persones del mateix sexe, cosa a la qual el docent, segons els alumnes, va respondre que “ser homosexual és antinatural, no hauria d’existir”.

Aquests comentaris van provocar que els adolescents abandonessin l’aula en senyal de protesta. aquest dimarts, els alumnes, al costat del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Colors de Ponent, van acudir a la direcció per reclamar que s’obri un expedient sancionador al docent i que aquest demani disculpes. Així mateix, han convocat per avui una concentració al pati de l’institut.

La directora del centre va assenyalar que tot just conèixer els fets els van notificar a Ensenyament, que decidirà si pren alguna mesura. La directora va aplaudir l’actitud dels alumnes i va destacar que han sigut capaços de detectar “amb el seu propi criteri” comentaris que atempten contra la llibertat de les persones.

El delegat d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, va dir que va parlar amb el professor i que aquest li va dir que “respecta les diferents tendències sexuals i que no tenia la voluntat d’ofendre ningú”, tot i que va admetre que potser va fer comentaris imprudents. Cullerés va indicar que un inspector anirà avui al centre, però gairebé va descartar actuar contra el docent. “Si es retracta, no hi ha cas”, va concloure.

Les dades

  • Els comentaris:

“Ser homosexual és antinatural”. 

Alumnes del professor van pu· blicar aquest dimarts a les xarxes socials els comentaris que va fer el docent a la classe de dilluns. El seu relat és el següent: «Mentre ell explicava “l’amor d’home i dona”, un noi li ha preguntat “i entre dos perso· nes del mateix sexe?”. Ell ha deixat anar un “això és amistat”, i tots ho hem negat. Llavors ha començat el debat, el docent ha intentat imposar el que pensava, el noi se n’ha anat de classe emprenyat i el professor li ha etzibat: “Ser homosexual és antinatural, és com un coix o un guerxo, és inexplicable. No hauria d’existir, us estan impo· sant la creença que cal respectar els homosexuals...”»

  • Allau de crítiques:

    Les xarxes socials es fan ressò de la polèmica.

    Les paraules del docent van provocar aquest dimarts desenes de reacci· ons de rebuig a les xarxes socials, la majoria de les quals d’alumnes del mateix centre o d’altres. Al· guns comentaris instaven a de· nunciar el professor i recordaven que aquest ja ha causat queixes anteriors a l’“imposar” la seua ideologia, encara que mai fins a aquest extrem. Des del mateix centre, es va dir que el docent ten· deix a ensenyar l’assignatura de Fisolofia des del vessant més reli· giós i que han demanat el temari als alumnes.

  • El protagonista:

    Ensenyament afirma que el docent es retracta.

    El delegat d’Ensenyament, Mi· quel Àngel Cullerés, va assenyalar que el professor li va assegurar aquest dimarts que “respecta les diferents tendències sexuals i tots els col· lectius i que no tenia cap voluntat d’ofendre ningú”. També li va dir que “lamenta l’escàndol gene· rat”. Cullerés va afirmar que si “el docent es retracta, no hi ha cas”, i va confiar que “parlarà amb els alumnes per aclarir que ha sigut un malentès”.

  • La llei:

    El llenguatge escolar ha de respectar la diversitat.

     La llei contra l’homofòbia de la Generalitat estableix que “els continguts dels materials escolars, educatius i formatius, així com el llenguatge utilitzat, han de tenir en compte la diversitat respecte a l’orientació sexual, la identitat de gènere i evitar qualsevol tipus de discriminació”. L’articulat tam· bé assenyala que la Generalitat ha de vetllar perquè els centres creïn “entorns amables” respecte a la lli· bertat sexual.

  • Mobilització:

    Els estudiants exigeixen una disculpa pública.

    Els alumnes han exigit a la di· recció de l’institut que denunciï el mestre i que sigui Ensenyament qui prengui mesures en aquest sentit. A més, volen que el profes· sor es disculpi pels seus comenta· ris. De moment, per a aquest matí han convocat una concentració de repulsa al pati del centre i comp· ten amb el suport de diverses enti· tats LGT BI, com Colors de Ponent, que estudien si prenen mesures sobre el que ha succeït. 

  • L’ajuntament de Solsona no participarà en la processó del Corpus L’ajuntament de Solsona deixarà de participar en la processó del Corpus malgrat donar per tancada la polèmica amb el bisbe, Xavier Novell, arran de la seua glossa homòfoba. La decisió del consistori, que es va prendre en una reunió entre els grups d’ERC i Alternativa per Solsona-CUP, sense el suport del PDeCAT, es prendrà a partir de la pròxima festa, el 18 de juny. Segons va informar aquest dimarts l’alcalde, David Rodríguez, el canvi en la participació municipal en les celebracions religioses del Corpus “queda al marge de l’episodi viscut aquests dies arran de la glossa del bisbe”. Malgrat reconèixer que els comentaris de Novell han precipitat el debat, va dir que s’ha recuperat un plantejament que ja havia formulat fa nou anys l’alcalde Xavier Jounou sobre la laïcitat del consistori. D’aquesta forma, a partir d’ara, l’assistència a la processó serà opcional per part dels regidors. Per la seua part, el bisbe de Solsona no oficiarà cap missa per a la Patum, una cosa que el bisbat atribueix al fet que Novell ja tenia altres compromisos en aquestes dates. L’anunci arriba després que l’ajuntament de Berga aprovés per unanimitat divendres passat una moció en la qual reprovava les paraules de Novell al relacionar l’absència de la figura paterna i l’orientació sexual. El consistori no convidarà el bisbe a cap acte fins que es retracti de les seues declaracions, una cosa que Novell va negar fer a la seua nota explicativa de dijous passat. D’altra banda, Eduard Ribera, del Fòrum Ondara, va criticar obertament les declaracions de Novell i li va recriminar la seua “actitud inamovible”. Ribera va assenyalar que paraules com aquestes fan un flac favor a l’Església i va aconsellar a Novell que aposti per la via del diàleg.

    tracking