SEGRE

SEGURETAT

Un metge de l'hospital Santa Maria ha estat tres mesos de baixa per l'agressió d'una pacient

Va patir un despreniment de retina al donar-li un cop de puny a l’ull a Psiquiatria

Exterior de l’edifici que acull el servei de Psiquiatria de l’hospital Santa Maria.

Exterior de l’edifici que acull el servei de Psiquiatria de l’hospital Santa Maria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un metge de l’hospital Santa Maria de Lleida ha estat tres mesos de baixa després de ser víctima d’una brutal agressió per part d’una pacient de Psiquiatria que li ha provocat una ruptura a la paret d’un ull i despreniment de retina. Arran d’aquest greu incident, Salut ha obligat els 70 treballadors d’aquesta unitat a fer cursos d’autoprotecció.

Un metge de l’àrea de Psiquiatria de l’hospital Santa Maria de Lleida ha hagut de passar tres mesos de baixa després de ser agredit per una pacient i patir importants lesions en un ull. Va succeir el mes de desembre passat, quan el facultatiu es trobava en una consulta de la zona d’hospitalització de subaguts amb la dona, d’uns 40 anys i que estava ingressada a causa d’un trastorn psiquiàtric.

Segons van explicar fonts properes al cas, el metge hauria comunicat a la pacient que havia de seguir hospitalitzada, a la qual cosa aquesta hauria reaccionat clavant-li de sobte un fort cop de puny a l’ull.

Va succeir en una consulta i l’agressora va poder ser reduïda per la mateixa víctima i altres professionals

La víctima va aconseguir aturar una nova agressió i, amb l’ajut d’una altra professional que es trobava en aquell moment al despatx i més companys que van acudir a ajudar-la, van aconseguir reduir-la. A causa del fort cop, el metge agredit va patir la ruptura de la paret de l’ull (coroide) i un despreniment de retina, la qual cosa el va obligar a sotmetre’s a tres intervencions quirúrgiques.

El primer pronòstic apuntava que la víctima podria perdre bona part de la visió, encara que finalment s’ha recuperat de forma satisfactòria. No obstant, va haver d’estar tres mesos de baixa i no va poder reincorporar-se al lloc de treball fins al mes de març passat.

El mobiliari de la consulta ha d’estar disposat per permetre la sortida ràpida en una situació de perill

No es va presentar cap denúncia pels fets, encara que es va obrir una investigació interna que va derivar en la implantació de noves mesures de seguretat (vegeu el desglossament), i en el dia d’avui la pacient segueix ingressada al Santa Maria.

Segons van explicar a aquest diari fonts sindicals, cada any es registren a Psiquiatria del Santa Maria una mitjana de dos agressions greus. De fet, l’any passat també un zelador va ser agredit a Urgències. En el conjunt de l’hospital, es van registrar vuit incidents i fins a 65 a tota la província.

Les dades

  • 65 agressions. És el nombre d’agressions patides el 2016 per personal de CAP i hospitals públics de Lleida a mans de pacients o familiars.
  • 36 a hospitals. Un total de 36 d’aquests incidents es van registrar als hospitals: 27 a l’Arnau, 8 al Santa Maria i un a l’hospital del Pallars.
  • 29 a centres de primària. La resta, 29, es van registrar a Centres d’Atenció Primària (CAP). La gran majoria, 27, a la regió de Lleida i només 2 al Pirineu.
  • 34% menys. El nombre total d’agressions a personal sanitari es va reduir un 34% l’any passat, ja que el 2015 van superar les 85.

Les claus

  • La gran majoria, verbals. La gran majoria de les agressions a treballadors d’hospitals i CAP són de caràcter verbal, encara que també n’hi ha de físiques i algunes, greus.
  • Metges i infermers. Metges i infermers són les víctimes principals, encara que també reben insults, amenaces o cops auxiliars, tècnics, administratius o zeladors.
  • Personal format. La formació del personal que treballa amb persones amb trastorns mentals és clau per minimitzar les conseqüències d’una agressió. És bàsic que sàpiguen com poden reduir els pacients.
  • Altres mesures de seguretat. En el cas de Psiquiatria, els treballadors compten amb un sistema d’alarma que porten damunt per accionar-lo davant d’un perill. Hi ha càmeres de videovigilància.

Curs de formació per aprendre a reduir malalts L’agressió que va tenir lloc a finals del mes de desembre passat va motivar una revisió del protocol de seguretat a la zona de Salut Mental de l’hospital Santa Maria i la implementació de noves mesures que ja havien estat reclamades pels sindicats, i a les quals la gerència del centre va accedir. “Tot l’equip ens vam reunir quan va passar per revisar protocols, perquè l’objectiu és aprendre per evitar que torni a succeir, encara que el risc zero no existeix”, va assegurar Josep Pifarré, director de Salut Mental del Santa Maria. La més important de les mesures adoptades va ser l’organització d’un curs de formació de contenció física i emocional per aprendre a reduir els pacients, sense fer-los mal, en un moment de perill. Fins a aleshores, només s’havien portat a terme alguns tallers optatius, però, en aquest cas, va ser d’obligada assistència per als més de setanta treballadors de Psiquiatria d’aquest hospital lleidatà. El curs, una mesura que els sindicats ja havien reivindicat, es va dividir en dos sessions: la primera, durant els mesos de gener i febrer, i la segona, entre el març i l’abril. A més, també es van prendre mesures de caràcter arquitectònic per dotar de més seguretat aquells despatxos que representessin un perill. És a dir, el mobiliari haurà d’estar disposat de manera que sigui el professional sanitari el que domini la porta perquè aquesta sigui una via de fugida fàcil davant d’una situació de perill. Algunes de les consultes ja estaven anteriorment organitzades partint d’aquest mateix principi. “Aprofitant les obres que portem a terme, també s’augmentarà l’espai físic dels pacients amb un jardí tancat”, va explicar Pifarré. A més, els professionals d’aquest àrea hospitalària també compten amb un sistema d’alarma que porten a sobre i amb càmeres de seguretat. Des del sindicat CCOO, van reclamar ara més seguretat a la zona d’Urgències de Psiquiatria, especialment amb un augment del personal.

tracking