SEGRE

EDUCACIÓ BALANÇ

El 46% dels alumnes amb altes capacitats pateix 'bullying', el doble que la mitjana

Segons un estudi de l’associació contra l’assetjament escolar NACE, que reclama més formació a docents i mesures de prevenció i detecció || Demana la implicació de la comunitat educativa i administracions

Una cinquantena de pares i docents van assistir ahir a la jornada contra l’assetjament escolar a la UdL.

Una cinquantena de pares i docents van assistir ahir a la jornada contra l’assetjament escolar a la UdL.L.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gairebé la meitat dels alumnes amb altes capacitats, en concret un 46%, ha patit algun tipus d’assetjament escolar al llarg de les seues etapes educatives, per la qual cosa l’afectació es duplica, si es compara amb la incidència global de bullying, que els experts estimen que afecta un de cada cinc estudiants. Així ho revela la investigació Assetjament escolar i altes capacitats, que va presentar ahir el seu director, Josep Soler, en el marc d’una jornada organitzada per la fundació de famílies d’altes capacitats Fanjac a la UdL.

“Les xifres parlen per si soles. Són un col·lectiu vulnerable a patir assetjament i el fet més problemàtic és que un terç dels casos són greus, ja que deriven en depressió, ansietat o fracàs escolar de la víctima i obliguen a seguir un tractament mèdic”, va assenyalar Soler. Per això, va apostar per un treball transversal entre les administracions i els centres educatius basat en mesures de prevenció mitjançant la formació a docents i facultatius i de sensibilització social.

Les conclusions sorgeixen de més de tres-centes entrevistes a famílies catalanes amb fills amb altes capacitats (al voltant del 12% dels menors les té, encara que molt pocs estan diagnosticats). En aquest sentit, Martí Sans, president de Fanjac a Lleida, recorda que només un 17% dels docents catalans té formació específica per detectar alumnes amb altes capacitats, cosa que provoca que es malgastin les dotacions o talents especials de nens i joves que necessiten motivacions específiques i reptes adaptats a les seues capacitats. L’estudi s’estendrà a tot el territori espanyol a través de la Confines (Confederació Espanyola d’Altes Capacitats Intel·lectuals) per tenir una mostra més representativa de la relació ja provada entre altes capacitats i bullying.

tracking