SEGRE

EDUCACIÓ AVALUACIÓ

La prova per escollir aspirants a mestre s’estrena amb un nivell molt assequible

Amb 278 inscrits a Lleida, avalua les competències comunicativa i logicomatemàtica || En pròximes edicions podrien incorporar una pràctica o simulació per analitzar l’empatia o el lideratge

Alguns dels 278 aspirants a mestres, abans de començar ahir les proves d’aptitud personal.

Alguns dels 278 aspirants a mestres, abans de començar ahir les proves d’aptitud personal.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els 278 alumnes de Lleida que volen cursar graus d’Educació es van enfrontar ahir a la Universitat de Lleida a la nova prova d’aptitud personal, que per primera vegada se separa de la selectivitat i avalua, d’una banda, la competència comunicativa i el raonament crític i, d’altra banda, la competència logicomatemàtica. Els estudiants es consideraran “aptes” si obtenen una mitjana dels dos exàmens igual o superior a cinc punts sobre deu, sempre que cadascun tingui una nota mínima de quatre. La primera prova va constar d’una part de comprensió lectora d’un text d’Umberto Eco sobre la mentida, una altra centrada en l’expressió escrita en la qual van haver de redactar un text de tres-centes paraules i una altra en la qual van haver de corregir errors ortogràfics. En el segon examen, va caldre ordenar números de més petit a més gran, continuar seqüències, convertir mesures i analitzar gràfics. Alumnes consultats van considerar que el nivell va ser assequible i veuen bé aquestes proves addicionals. No obstant, alguns van criticar que se’ls va comunicar tard que haurien de fer aquests exàmens i d’altres van denunciar que costen 95 euros i que hagin de fer-los sense saber la nota de la selectivitat, fet que perjudica els que no han escollit carreres d’Educació en primera opció. El coordinador de les proves, Josep Maria Cornadó, va defensar que no són exàmens acadèmics, sinó competencials, i va afirmar que en futures edicions els agradaria incorporar-hi aspectes no cognitius, “que són molt importants per a un estudiant de mestre”, com ara l’empatia, l’assertivitat, la capacitat de lideratge i de treballar en equip o la maduresa, “que no es poden avaluar només en una prova escrita i és necessari fer-ho en una situació de pràctica o de simulació”.

En aquest sentit, va afegir que “volem definir el perfil del mestre, però és molt complicat, perquè avui dia necessita competències molt diverses”. En tot cas, va remarcar que les proves contribueixen a “prestigiar” la professió i que “millorar la formació inicial dels mestres és essencial per garantir una educació de qualitat”.

Malgrat tot, apunten que no han estat com els models d’examen que hi havia a internet. També denuncien que “costen 95 euros i les has de fer sense saber la nota de la selectivitat, de manera que si entres a la carrera que has posat en primera opció, i no és un grau d’Educació, haurem pagat per res”.

Alguns dels 278 aspirants a mestres, abans de començar ahir les proves d’aptitud personal.

Alguns dels 278 aspirants a mestres, abans de començar ahir les proves d’aptitud personal.MAGDALENA ALTISENT

tracking