SEGRE

TRIBUNALS

Aporten proves de sang per incriminar l'acusat de l'esquarterament d'un home

El sospitós nega en el judici l’assassinat i diu que se’n va anar d’Espanya perquè l’havien d’expulsar || El crim va tenir lloc el 26 de juny del 2011 i al cap d’una setmana van trobar restes a la Mitjana

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Provincial de Lleida va acollir aquest dilluns la primera jornada del judici contra Cruz Javier de los Santos, un ciutadà dominicà de 45 anys acusat de matar i esquarterar un compatriota, de 51, en una casa okupa de la ciutat de Lleida el 26 de juny del 2011 i llançar les restes al riu al parc de la Mitjana.

Durant la primera sessió, el cap del grup d’investigació dels Mossos d’Esquadra va afirmar que es van trobar nombroses restes de sang de la víctima tant al pis d’aquest com al de l’acusat, així com a les escales de l’immoble on va tenir lloc el crim, situat al carrer Paer Casanovas.

Per la seua banda, l’inculpat, que va ser arrestat al cap de quatre anys al fugir al seu país, va negar aquest dilluns que hagi matat ningú i va al·legar que se’n va anar d’Espanya perquè li havia arribat una notificació d’expulsió al no tenir la documentació en regla. De los Santos va admetre que dies abans del crim havia discutit amb la víctima, però va negar que tinguessin una enemistat.

Per la seua part, el cap d’investigació dels Mossos va exposar al jurat popular (quatre homes i cinc dones) els principals punts de la investigació. Segons va declarar, van tenir coneixement del crim el 3 de juliol del 2011, quan van trobar les primeres restes humanes, concretament, la cama esquerra de la víctima, al pantà d’Utxesa.

Aquell mateix dia l’exdona del mort va denunciar-ne la desaparició. Segons el cap d’investigació, una font els va traslladar els rumors que corrien per la comunitat dominicana de la ciutat i que apuntaven que De los Santos havia matat i esquarterat la víctima. La principal hipòtesi és que l’acusat va matar la víctima a l’habitatge d’aquest –situada al tercer pis de l’edifici que ocupaven, conegut com La Moncloa–, va traslladar el seu cos per les escales fins al seu pis, a la primera planta, i allà el va esquarterar per posteriorment posar les restes en una maleta i llançar-les al riu.

Malgrat que l’escenari estava “estranyament net”, segons els agents, es van trobar restes de sang de la víctima (alguns en forma d’escatxics) al pis de l’acusat i a l’escala. Els investigadors van assenyalar que la seua sortida d’Espanya, que va planejar amb la seua germana i el cunyat (acusat d’encobriment), va ser “precipitada i imprevista”.

Les claus

  • Acusació. La Fiscalia sol·licita dotze anys i sis mesos de presó per a Cruz Javier de los Santos per un delicte d’homicidi i cinc mesos de presó per profanació de cadàver.
  • Les restes. Diferents parts de la víctima (no el tronc, que no ha aparegut i no s’ha pogut determinar com va morir), així com roba i documents, es van trobar entre el juliol i el 17 d’octubre del 2011 al pantà d’Utxesa i el parc de la Mitjana.
  • Fugida. L’acusat va comprar un bitllet a la República Dominicana l’endemà del crim i va fugir al seu país el 29 de juny del 2011. Va ser arrestat per la Interpol i extradit a Espanya el 2015.

Els Mossos creuen que el cunyat, també jutjat, el va ajudar a fugir Al judici que se celebra aquesta setmana a l’Audiència, també està acusat Oumar Cámara, cunyat del presumpte esquarterador, a qui se li imputa un delicte d’encobriment, pel qual la Fiscalia sol·licita una condemna de dos anys de presó. Cámara va declarar aquest dilluns que no va ajudar a fugir el seu cunyat sinó que el va portar a l’aeroport perquè aquest se’n volia anar d’Espanya abans de ser expulsat. Tanmateix, en anteriors declaracions, havia dit que el cunyat li havia confessat el crim i li havia demanat ajuda per fugir. Davant del tribunal, Cámara va afirmar que va fer aquesta afirmació per “pressions” dels agents i que ho va dir per “sortir del calabós”. No obstant, el cap d’investigació dels Mossos va assenyalar que De los Santos no tenia gaire relació amb les germanes, però que el dia del crim es va detectar un elevat trànsit de trucades entre ells, la qual cosa els porta a afirmar que el van ajudar a planificar la fugida. Al seu torn, la defensa va apuntar que no s’han trobat empremtes en cap escenari i que algú podria haver matat la víctima i incriminar el seu client. El judici continuarà avui dimarts.

L’acusat del crim, a l’esquerra, al costat del cunyat, imputat per encobriment, ahir al judici.

L’acusat del crim, a l’esquerra, al costat del cunyat, imputat per encobriment, ahir al judici.ÒSCAR MIRÓN

tracking