SEGRE

UNIVERSITAT

La UdL ofereix una doble titulació pionera d'aparellador i arquitecte amb Reus en 5 anys

Els alumnes de segon de Lleida aniran els dilluns a cursar assignatures d’Arquitectura a la Rovira i Virgili || Els que prefereixin seguir només la carrera de la Politècnica Superior tindran formació dual

Imatge d’arxiu d’un consell de govern de la Universitat de Lleida.

Imatge d’arxiu d’un consell de govern de la Universitat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Universitat de Lleida impartirà el curs vinent una doble titulació integrada que permetrà obtenir en cinc anys els títols d’aparellador i arquitecte, pionera a l’Estat. El director de l’Escola Politècnica Superior, Francesc Giné, va explicar que els alumnes de segon d’Arquitectura Tècnica i d’Edificació de la UdL ja cursaran matèries de la carrera d’Arquitectura que imparteix la Rovira i Virgili a Reus. “Hem programat els dilluns com a horari lliure perquè vagin a classe a Reus i així aniran fent les dos titulacions simultàniament”, va detallar, i va remarcar que d’aquesta manera “amb un any o un any i mig més després d’acabar a la UdL finalitzaran també Arquitectura”.

Va recordar que ja van ser pioners fa tres cursos a oferir als aspirants a aparelladors la possibilitat de passar a Arquitectura a Reus, on se’ls validaven assignatures i podien obtenir la titulació d’arquitecte en dos anys o mig o tres més. “Ara es cursen les dos alhora i es redueix un any” l’obtenció dels dos títols, va subratllar.

El director de la Politècnica va apuntar que la meitat dels alumnes d’Arquitectura Tècnica (té trenta places) estan interessats a cursar aquest doble grau integrat i va afegir que implantaran formació dual (pràctiques remunerades) per als que prefereixin seguir només amb la carrera d’aparellador. “Començarem una prova pilot amb quatre empreses en les quals rebran formació estudiants de segon”, va explicar, i va dir que la idea és que més alumnes de tercer facin el mateix i a quart, gairebé tots. “Seran seixanta crèdits de formació en l’empresa, el 25% del total”, va incidir.

Giné va assenyalar que la crisi va provocar un descens d’alumnes de carreres relacionades amb la construcció per la percepció que no hi hauria sortides laborals, però ara la situació s’està revertint i el Col·legi d’Arquitectes Tècnics gestiona el mateix nombre d’ofertes de feina que el 2009.

Pla d'estudis

Tecnologia per a l’edificació. La UdL ha introduït al pla d’estudis l’ensenyament de la denominada tecnologia BIM (Building Information Modeling), que a través d’un software de modelatge d’edificis en 3D i en temps real, permet disminuir la pèrdua de temps i recursos en el disseny i construcció. “Es tracta d’integrar la tecnologia en el procés constructiu”, va indicar el director de l’Escola Politècnica. 

Pacte per millorar el finançament universitari Comunitat universitària, agents socials i econòmics i grups parlamentaris van constituir aquest dilluns el Pacte Nacional per a la Universitat amb l’objectiu de consensuar el futur del model de les universitats, amb especial incidència en el finançament. El president dels rectors catalans, Jaume Casals, va afirmar que “no podem continuar d’aquesta manera, es buscarà una sortida per finançar el sistema universitari”. Tant Casals com el coordinador dels estudiants, Oriol Rivera, van destacar la falta de recursos en comparació amb altres països europeus. El secretari d’Universitats, Arcadi Navarro, va dir que treballen a garantir una tarifació social que prioritzi els ajuts als que més ho necessiten i va remarcar que volen un sistema “de qualitat i accessible”. Precisament, el decret de preus per al curs que ve incorporarà mesures de tarifació social, que preveuen una reducció del 30 per cent per a les rendes més baixes. El setembre del 2018 és la data límit perquè el pacte presenti les conclusions.

tracking