SEGRE

LLEIDA

Rebuig a donar suport al referèndum i llum verda a sol·licitar que la Roja jugui a Lleida

Amb els vots del PSC, Ciutadans i PP, que refusen que el català sigui d’ús preferent a la Paeria

Array

ArrayÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ple de la Paeria va rebutjar, amb els vots de PSC, Ciutadans i Partit Popular “participar activament” en el referèndum sobre la independència de Catalunya (anunciat pel Govern de la Generalitat per a l’1 d’octubre) i defensar l’ús preferent del català a la Paeria, mentre que els mateixos grups van aprovar demanar a la Federació Espanyola de Futbol que la Roja jugui un partit al Camp d’Esports, amb la resta de grups en contra.

La proposta de la Crida sobre el referèndum demanava instar la Generalitat que garanteixi la seua celebració i la participació de l’ajuntament “cedint els centres cívics i altres espais municipals”.

Els socialistes argumenten que el marc legal no permet la celebració del referèndum

L’alcalde, Àngel Ros, va reiterar que “a Lleida es complirà la llei”, mentre la portaveu del PSC, Montse Mínguez, va dir que els socialistes són “catalanistes” i va afegir que “volem votar, però sempre dins d’unes garanties democràtiques i un marc legal que no tenim”.

Pau Juvillà (Crida), va defensar que per sobre hi ha el dret d’autodeterminació. L’argument de la il·legalitat de la consulta va ser esgrimit també per Ángeles Ribes (Cs) i Joan Vilella (PP), mentre que PDeCAT, ERC, Crida van indicar que el 80 per cent de la població vol votar.

El republicà Josep Maria Baiget va apuntar que “la gent té dret a participar o no” i Sergi Talamonte, del Comú, va dir, irònicament, que espera que la seua “celebració no depengui de la voluntat de l’alcalde”.

Pel que fa a la proposta del PDeCAT-Unió que el català sigui d’ús preferent, els socialistes van remarcar que és “il·legal”, mentre que Ciutadans i el PP van defensar el bilingüisme i la no-preferència del català sobre el castellà i viceversa.

En canvi, Paco Cerdà (PDeCAT i Unió) creu que “el pacte amb Ciutadans mostra la castellanització de l’ajuntament” i, a més a més, va titllar de “provocació” la proposta de Cs de demanar que la selecció espanyola jugui a Lleida. ERC, Crida i Comú també ho veuen una maniobra política.

“Tenim els millors serveis socials i això fa efecte crida” “Tenim els millors serveis socials de Catalunya i això fa un efecte crida. Vénen (temporers) per a la campanya de la fruita i perquè saben que aquí se’ls tracta bé.” D’aquesta manera va respondre l’alcalde les crítiques de la Crida sobre l’overbooking de l’alberg que obliga temporers a dormir al carrer (vegeu la pàgina 9) i la “cronificació de la pobresa” a la ciutat. La Crida va censurar el “model assistencial” de la Paeria i Àngel Ros va dir que “no fem caritat, sinó una política de drets i deures i d’igualtat”.

tracking