SEGRE

MATRÍCULA

Rebaixa d'entre 452 i 712 € en les taxes universitàries a rendes baixes

Pagaran entre el 20 i el 30% del cost dels estudis i la conselleria destaca que serà “més equitatiu” || Introdueix els descomptes socials en alguns màsters

Imatge recent d’una manifestació d’estudiants contra la reforma educativa i les altes taxes.

Imatge recent d’una manifestació d’estudiants contra la reforma educativa i les altes taxes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudiants universitaris amb rendes més baixes pagaran un 30% menys de matrícula pels estudis universitaris, entre 452 i 712 euros menys a l’any, gràcies a una rebaixa en les taxes acordada aquest dijous en la reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya.

La mesura s’aplicarà a partir del pròxim curs 2017-18 i en resultaran beneficiades les famílies amb rendes situades en els llindars 1 i 2 que obtenen una de les beques Equitat de la Generalitat, destinades a famílies que no entren dins dels criteris del ministeri d’Educació per tenir la matrícula gratis.

Per a famílies de quatre membres, el llindar per accedir a aquest descompte se situa en 38.831 euros anuals d’ingressos (tram 1) i 42.554 euros a l’any (tram 2). Passaran a pagar entre un 20 i un 30 per cent del cost real de la matrícula.

Així doncs, estudiar Dret per a un alumne que estigui en aquest primer tram costarà 303 euros, mentre que Psicologia li costarà 429 euros i Medicina, 475 euros. La resta de trams veuen congelades les taxes per cinquè any consecutiu, després de la gran pujada del 2012.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va assegurar que en aquest curs han rebut beques Equitat un total de 30.286 alumnes, dels quals 6.500 pertanyen al tram 1 i uns 2.200 al tram 2 de renda.

L’altra gran novetat aprovada aquest dijous és la introducció dels criteris de “tarifació social” en part dels màsters, concretament en aquells que són obligatoris per accedir a una professió. Aquests màsters “habilitants” són els d’enginyeries, Arquitectura, Advocacia, Psicologia general sanitària i de formació de professorat de Secundària.

Es fixa un descompte en el preu del crèdit d’entre el 5 i el 25%, en funció també dels llindars de renda. La rebaixa equivaldrà a un estalvi d’entre 124 i 617 euros. Baiget va afirmar que aquesta mesura suposa un “primer pas” en la introducció de les beques Equitat en els màsters que s’anirà aprofundint en els propers anys.

Les universitats van reclamar durant la reunió del CIC que se’ls compensi per les pèrdues d’ingressos i el conseller es va comprometre a fer-ho. Aquestes mesures costaran dotze milions.

Les claus

  • Graus. Es redueix en un 30% el cost de les carreres per als alumnes de rendes més baixes. Equival a entre 455 i 712 euros per curs. Començarà a aplicar-se en el pròxim.
  • Màsters. S’introdueix per primera vegada la tarifació social mitjançant les beques Equitat per als que són obligatoris per a l’accés a una professió. L’estalvi oscil·larà entre 124 i 617 €.

Ajornat 4 anys el B2 de llengua estrangera per aconseguir el títol Els estudiants universitaris que es graduïn el curs vinent no hauran d’acreditar el nivell B2 de llengua estrangera (equivalent al First Certificate en anglès) per obtenir la titulació. I és que la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va aprovar aquest dijous una moratòria de quatre anys per aplicar aquesta exigència després de constatar que un 25 per cent dels universitaris de tercer tenien un coneixement d’idiomes insuficient per acreditar el nivell B2. Malgrat registrar una lleugera millora en les proves realitzades fa dos anys, el consell ha decidit ajornar durant quatre anys l’entrada en vigor de l’acreditació per evitar perjudicar els estudiants. No obstant, per a aquells que el curs que ve acreditin el coneixement d’una tercera llengua s’especificarà en el títol els certificats presentats. En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va reiterar que el Govern ha concedit la moratòria perquè “no es vol perjudicar ningú”, encara que va assenyalar que ha faltat conscienciació de les universitats, que no han fet prou. També va rebutjar que l’ajornament sigui per motius econòmics i va defensar la promoció del programa Parla3 per fomentar el coneixement d’idiomes entre els estudiants.

tracking