SEGRE

INICIATIVES

Els veïns prenen la paraula

Ja han registrat desenes de propostes per a les inversions participatives, sobretot urbanístiques i esportives

Els veïns prenen la paraula

Els veïns prenen la paraula

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les consultes participatives estan de moda i la Paeria està a punt de concloure el període de recollida de propostes ciutadanes que serviran per elegir en quins projectes es destinaran el milió d’euros reservats del pressupost municipal d’aquest any−el termini finalitza divendres vinent, dia 30−. Encara que les idees són d’allò més dispars així com les inversions que requereixen, després de sondejar desenes de les registrades o que preveuen fer-ho en els propers dies, predominen les propostes de millora urbanística i, entre aquestes, les relacionades amb l’ampliació o reforma de les instal·lacions esportives. I és que diversos representants veïnals coincideixen a apuntar que les dels seus barris necessiten “un rentat de cara” (com Llívia o Cappont) o proposen cobrir-les o tancar-les parcialment perquè siguin més polivalents i puguin ser utilitzades durant tot l’any, com és el cas de pistes de la Bordeta, Pardinyes o Raimat. Sense abandonar la pràctica esportiva, Turó de Gardeny i Magraners sol·liciten arreglar espais exteriors per fomentar la pràctica de l’exercici físic a l’aire lliure.

Les mascotes també sembla que són un tema prioritari per als veïns, ja que es proposa habilitar pipicans i zones d’esbarjo per a gossos a Pardinyes, la Mariola, el Clot, Camp d’Esports, Noguerola i Raimat, “esperem que fomenti les conductes cíviques i redueixi la brutícia al barri”, explica Rafa Fernández, president d’Orvepard. En plena era tecnològica, tampoc podien faltar les idees d’inversions en aquest àmbit.

En aquest sentit, Llívia sol·licita renovar part dels ordinadors de la biblioteca perquè estan “obsolets”, mentre que Balàfia demana adquirir un projector “amb cara i ulls” per a les múltiples activitats i pre· sentacions que celebra a la sala d’actes del centre cívic. “Les persones i les seues necessitats són la nostra prioritat per això demanem un menjador social”, indica Víctor Ruiz, president de la Mariola.

Recuperar reivindicacions veïnals històriques també ha estat l’estratègia per la qual han optat alguns ciutadans, després de ser conscients que per falta de pressupost les seues reclamacions s’han anat posposant sine die. És el cas de la reforma de la rotonda de Països Catalans, el parc al solar davant l’entrada principal del cementiri o l’adequació d’alguns solars del Centre Històric i dotar-los de més jardineres o vegetació. Els veïns de l’Horta, per la seua part, han consensuat homogeneïtzar i millorar la senyalització de les diferents partides.

Toni Baró, president de la Federació de les Associacions de Veïns (FAV) de Lleida, va fer una crida als ciutadans a “aprofitar aquesta convocatòria pionera a Lleida” per presentar les seues propostes. En aquest sentit, Baró es va mostrar confiat que l’experiència del procés participatiu municipal sigui un èxit i que l’any que ve pugui ampliar-se la dotació pressupostària.

MAPA de les propostes

Clica a cada zona per saber les propostes veïnals

Cada districte tindrà inversió. Per tal de garantir un reparti· ment equitatiu de les inversions, els catorze districtes de la ciutat i les dos EMD (Sucs i Raimat) seran beneficiàries d’almenys un projecte l’import màxim del qual serà de 50.000 euros.

LES PROPOSTES

  • CENTRE HISTÒRIC. La plaça del Dipòsit centralitza dos de les propostes del Barri Antic: una consisteix a instal·lar un monument d’homenatge al garrotín, la cançó improvisada molt arrelada en els gitanos de Lleida i, l’altra, col·locar algun tipus de coberta vegetal per proporcionar ombra. Els veïns també proposen ubicar un parc infantil al carrer Sant Andreu i instal·lar jardineres grans en diversos punts del barri.
  • NOGUEROLA/ESTACIÓ. Els veïns proposen habilitar una àrea per a gossos (pipican) a l’entorn de la zona de les vies cobertes del tren i instal·lar més papereres. Altres idees se centren a “acolorir” i donar vida al barri amb un pla per pintar grafitis a les façanes d’alguns locals. D’altra banda, des del punt de vista de mobilitat, els veïns proposen reurbanitzar l’encreuament dels carrers Anselm Clavé i Comtes d’Urgell.
  • PARDINYES. Els espais esportius copen algunes de les prioritats dels veïns de Pardinyes, ja que les actuals s’han quedat petites. Proposen pavimentar el terreny annex a la pista poliesportiva de la plaça dels Ferroviaris perquè puguin jugar dos equips alhora i habilitar un cobert a la pista al costat del col·legi Riu Segre. Orvepard també demana convertir en zona de vianants un tram del carrer Girona i habilitar un pipican.
  • CLOT/UNIVERSITAT/ZONA ALTA. Entre les propostes sospesades, es contempla sol·licitar un espai per a mascotes a la zona que ocupava la petanca a la plaça Constitució, així com reurbanitzar aquest “centre neuràlgic del Clot”. Universitat demana un gir a l’esquerra de rambla d’Aragó a Bisbe Messeguer, un escenari fix i un pipican a la plaça Víctor Siurana, elevar l’últim tram de Canonge Brugulat i també un concurs d’havaneres.
  • INSTITUTS/SANT IGNASI. Una de les preferències dels veïns d’Instituts per als pressupostos participatius és construir una rampa de baixada al marge dret del riu Segre, com la que hi ha a Cappont, perquè els ciutadans puguin gaudir de l’espai natural de la canalització. Val a recordar en aquesta línia que en el projecte Rambla de la Paeria, el consistori preveu habilitar més accessos en aquest costat de la canalització. Com a mesura dissuasiva contra conductes incíviques i robatoris, insten a col·locar càmeres de vigilància al barri.
  • SECÀ. L’associació veïnal té previst registrar demà la seua proposta per traslladar la pista poliesportiva de la plaça d’Andalusia al costat de les piscines i de la zona de skaters. També defensen la instal·lació d’unes grades permanents, de l’estil de les que hi ha a la plaça del palau de congressos de la Llotja, en l’espai restant entre el pàrquing del pavelló Juanjo Garra i el camí de Marimunt.
  • BALÀFIA. Remodelar la rotonda de Països Catalans, que pateix problemes de filtracions d’aigua, és una de les propostes presentades pels veïns de Balàfia, que proposa que el nou disseny el presideixi una locomotora que recordi el passat ferroviari de la ciutat. També proposen adquirir un projector per a la sala d’actes del centre cívic, que acull múltiples activitats, i arreglar dos pàrquings exteriors.
  • CAMP D'ESPORTS/CIUTAT JARDÍ. Els veïns de Camp d’Esports també coincideixen amb els d’altres barris en la necessitat d’habilitar un pipican, ja que són molts els que passegen les seues mascotes. En concret, proposen habilitar-lo als jardins de Jaume Magre. D’altra banda, Ciutat Jardí també demana acabar els dos trams que falten per connectar l’avinguda Enric Farreny i Ciutat Jardí a Agrònoms (ETSEA) i l’Arborètum.
  • MARIOLA / TURÓ DE GARDENY. Entre les propostes presentades per veïns dels districtes de Mariola i Turó de Gardeny figuren l’adequació d’un menjador públic per als jubilats del barri amb preus fixats segons els seus ingressos, habilitar una zona per a gossos al costat del CAP Primer de Maig i condicionar els camins del turó del Turó de Gardeny perquè els ciutadans puguin utilitzar-lo com a circuit per passejar o practicar esport.
  • CAPPONT. El projecte consensuat per l’associació veïnal consisteix a arreglar el pavelló Antorxa, als Camps Elisis, perquè pugui acollir activitats culturals (no només esportives), és a dir, que sigui un espai polivalent obert a les entitats. “Fomentaria que els Camps Elisis prenguessin vida permanent”, indica Veni Ros, la seua presidenta. Altres veïns han presentat almenys cinc idees a títol individual.
  • LA BORDETA. L’associació veïnal prioritza cobrir la pista poliesportiva del centre cívic del barri, “ja que la utilitzen molts nens i joves durant tot l’any” i dotar-la de lavabos i un servei de bar. També insten a abordar una solució de mobilitat en l’encreuament entre avinguda de les Garrigues i els carrers Palauet i Juneda, una reivindicació històrica veïnal, així com també urbanitzar l’avinguda d’Amposta.
  • MAGRANERS. Dotar el barri d’aparells d’exercicis a l’aire lliure, cosa que es coneix com a street workout, al costat de les piscines és una de les prioritats del barri dels Magraners. L’entitat veïnal també ha registrat una petició per convertir part del descampat de davant de l’entrada principal del cementiri en un parc, que complementaria la zona d’aparcament que preveu habilitar la Paeria l’any que ve.
  • HORTA. Homogeneïtzar i millorar la senyalització dels diferents camins i punts de referència de les partides de l’Horta és el projecte proposat pels veïns d’aquesta zona. Defensen que actualment els senyals són insuficients i alguns estan en mal estat. En aquest sentit, creuen que aquest projecte ajudarà a ubicar els visitants i a promocionar la singularitat d’aquesta àrea que envolta el nucli urbà.
  • LLÍVIA. A més d’adequar les instal·lacions esportives de Llívia i reformar els vestidors, l’entitat veïnal ha presentat una proposta tecnològica: la compra d’ordinadors per a la biblioteca, ja que els actuals encara funcionen amb el sistema operatiu XP i estan gairebé obsolets. Un altre dels projectes presentats consisteix a instal·lar un ascensor al local social de Llívia, “l’únic dels barris que no en té”.
  • SUCS. L’EMD de Sucs proposa rehabilitar i convertir una casa colonial de la localitat en un centre mediambiental per acollir tallers i activitats relacionades amb la naturalesa. Els veïns defensen que aquest equipament mediambiental podria beneficiar tots els lleidatans, per la qual cosa aspiren a aconseguir una de les partides de 200.000 euros. La proposta també inclou arreglar l’estany del pla de Suquets.
  • RAIMAT. La compra d’un escenari mòbil per evitar haver de llogar-lo cada festa major, la construcció de lavabos i vestidors a la pista poliesportiva o el tancament de les parets d’aquesta pista, són algunes de les propostes dels veïns de Raimat. També proposen, com a inversió de 200.000 €, l’adquisició de l’oficina de Banc Sabadell per acollir un centre de dia. En total, l’EMD ha presentat set projectes.

Experiència pilot per als pressupostos participatius. És la primera vegada que l’ajuntament de Lleida posa en marxa un procés participatiu perquè siguin els mateixos veïns que decideixin les inversions al seu barri. En línies generals, la receptivitat ha es· tat molt bona, agraeixen “ser escoltats” i, això sí, assenyalen que les propostes escollides acabin executant-se. “Si no seria un fiasco”, assenyalen alguns veïns. A banda de les inversions en cada districte, també hi ha en joc 200.000 euros per a projectes de més envergadura, com és el cas del presentat pel consistori pedani de Sucs, que proposa convertir una casa colonial en un centre d’activitats mediambientals. Les votacions es duran a terme al setembre (vegeu el calendari), previ filtre de viabilitat dels tècnics municipals. Els usos del xalet dels Camps Elisis o les places de l’Auditori o la Panera són les últimes experiències participatives impulsades per la Paeria.

CALENDARI

  • Aprovat el pressupost. Novembre 2016: El ple va aprovar el pressupost municipal del 2017 amb els vots de PP i Cs. Una de les esmenes d’aquest últim era destinar un milió d’euros a inversions que decideixin els veïns.
  • Presentació de propostes. Fins al 30 de juny: Qualsevol persona empadronada a Lleida i major de 16 anys pot registrar una proposta a l’OMAC, els centres cívics o via electrònica (web Paeria).
  • Votacions electròniques. De l’1 a l’11 de setembre: Els ciutadans podran votar de manera telemàtica els projectes prioritaris. Es podrà votar un projecte gran i un màxim de tres petits.
  • Votacions presencials. Del 12 al 15 de setembre: De forma presencial, als centres cívics. Execució de les obres z 2018-2019: Estimació de quan es portaran a terme les actuacions.
Pardinyes proposa convertir en pista poliesportiva tot el recinte tancat, perquè puguin utilitzar-la simultàniament dos equips

Pardinyes proposa convertir en pista poliesportiva tot el recinte tancat, perquè puguin utilitzar-la simultàniament dos equipsMagdalena Altisent

tracking