SEGRE

CONGRÉS

La UdL colidera una investigació de criptografia contra atacs cibernètics

Basada en el sistema ‘corbes el·líptiques’ i que ja utilitza l’aplicació WhatsApp

La jornada de la UdL sobre criptografia i seguretat se celebra fins dijous al campus de Cappont.

La jornada de la UdL sobre criptografia i seguretat se celebra fins dijous al campus de Cappont.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup d’investigació en Criptografia i Grafs de la UdL colidera, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Valladolid (UVa), una investigació amb corbes el·líptiques, un mecanisme de xifratge que permet garantir la privacitat i protegir les dades dels ciutadans davant d’atacs cibernètics potencials, un problema a escala internacional que afecta tant governs com empreses.

“Les corbes el·líptiques són un tipus de criptografia més eficient que el sistema RSA, present en la firma digital del DNI espanyol, perquè garanteix la mateixa seguretat amb claus o contrasenyes més curtes”, explica Josep Maria Miret, coordinador del grup i membre del comitè organitzador del congrés que se celebra aquesta setmana al campus de Cappont.

Aquest criptosistema ja s’utilitza actualment al passaport alemany o en l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp. I és que, a pesar que la criptografia ja es feia servir en missatges militars en temps de Juli Cèsar −el xifratge de desplaçament Cèsar consistia a reemplaçar cada lletra del text original per una altra d’ubicada tres posicions més endavant a l’alfabet−, els sistemes criptogràfics actuals es basen en algoritmes matemàtics molt complexos que requereixen mesos o anys per desenvolupar-los per tal de garantir l’autenticitat i la confidencialitat de les comunicacions.

Aquests algoritmes xifrats són presents en transaccions bancàries, compres online i en votacions electròniques, detalla Miret. Un altre àmbit d’estudi del grup d’investigació de la Universitat de Lleida són les xarxes d’interconnexió en el transport públic per optimitzar les rutes.

Jornades sobre la teoria de nombres, clau en la seguretat La UdL acull fins dijous les jornades sobre la teoria de nombres, a les quals assisteixen una seixantena de matemàtics de tot el món, entre els quals destaquen Jeffrey Achter (Universitat Estatal de Colorado) i Amalia Pizarro-Madariaga (Universitat de Valparaíso). El congrés biennal se centra a analitzar les propietats dels nombres enters. Miret defensa que la investigació en matemàtiques és clau per poder abordar els reptes tecnològics actuals. La jornada es dedica a la memòria de Javier Cilleruelo.

tracking